16 September 2006

Denuntatorul lui Tofan vine cu probe noi la dosar (Curierul National)

Anchetele care il vizeaza pe omul de afaceri Gelu Tofan sunt intr-un stadiu foarte avansat, "aproape finalizate", ne-au declarat surse judiciare, precizand ca este vorba despre mai multe dosare conexate. Ieri, in fata procurorilor Departamentului National Anticoruptie (DNA) s-a prezentat fostul asociat al lui Tofan si denuntatorul sau, care a adus noi probe in sprijinul afirmatiilor sale.
Este vorba despre cauza in care Tofan este acuzat de santaj si trafic de influenta, alaturi de unul dintre fostii sai asociati, Mihai Cristian Buciu. In acelasi dosar a fost pus sub acuzare si procurorul Constantin Gherta (cel care a instrumentat dosarul Tofan Grup, in care omul de afaceri Stefan Radulescu a fost arestat preventiv), sub aspectul savarsirii acelorasi infractiuni, plus abuz in serviciu contra intereselor persoanelor cu consecinte deosebit de grave. Procurorul este cercetat, alaturi de Dan Radu Nicoara, si pentru luare de mita si favorizarea infractorului.
Omul de afaceri Gelu Tofan a fost audiat luni la DNA in legatura cu acuzatiile care i-au fost aduse de Radulescu, acesta fiind arestat la sfarsitul anului trecut pentru ca a prejudiciat statul si mai multe firme private cu sume de ordinul miliardelor de lei, in calitate de director general al societatilor Transporturi Auto Astra SA, Somaco SA si ca administrator unic al Tofan Trans SA.
Prejudiciul adus statului s-a ridicat la 20 de miliarde, Transporturi Auto Astra si alte societati fiind pagubite cu 82.110 de euro si 300 de dolari, plus 7 mld. lei vechi. Ieri, la sosirea la DNA, Radulescu a declarat jurnalistilor ca are noi probe incriminatoare la adresa fostului asociat, dar s-a aratat sceptic fata de bunul mers al anchetei.
"Am o inregistrare, pe care inca nu am adus-o la Parchet, in care procurorul Gherta ii spune lui Buciu ca problema sa in justitie ar fi aproape rezolvata, sefii DNA urmand sa infirme solutia de inculpare a sa. Ce este mai ciudat este ca procurorului de caz, domnului Balcan, i-a fost deja luat dosarul pentru a fi studiat de sefi", a declarat Radulescu, citat de Mediafax.

Un milion de lei pentru un TAB

Verificarea legalitatii declansarii actiunii penale de catre sefi ai DNA a fost confirmata agentiei Mediafax de procurorul Balcan. Aceasta verificare de catre procurorii sefi a legalitatii masurii luate de un anchetator constituie o ingerinta in actul de justitie, lezand independenta magistratului, sustin mai multi avocati bucuresteni.
Potrivit procedurii penale, ordonanta de punere in miscare a actiunii penale nu poate fi legal infirmata, pentru ca un astfel de demers este o masura indisponibila - se poate dispune doar scoaterea de sub urmarire penala.
Ieri, Radulescu a afirmat ca a adus procurorilor noi documente in sprijinul denuntului sau, dar si anumite acte legate de afacerile lui Gelu Tofan, inclusiv referitoare la schimbul de anvelope contra echipamente militare pe care una dintre firmele acestuia le-a facut cu Armata.
El a declarat ca unul dintre soferii sai a fost deja audiat de procurorii anticoruptie, angajatul sau fiind cel prin care o suma importanta de bani de la Gelu Tofan, "o spaga de 30.000 de dolari", ar fi ajuns la Ion Marin, fostul sef al Agentiei Rezervelor Statului.
"Angajatul meu a dus banii mai intai la Paris, apoi in alte orase din Germania, pana cand s-a intalnit cu acestia. Omul a confirmat deja aceste fapte anchetatorilor, fiind audiat deja ieri (joi, n.r.)", a spus Radulescu, citat de Mediafax. Pe de alta parte, acesta a rezumat afacerea lui Gelu Tofan cu Armata in cateva cuvinte, sustinand ca fostul sau partener a dat "un milion de lei pe un TAB pe care a luat apoi 50 de milioane", afirmand ca exista documente in acest sens.

No comments: