27 July 2006

Marele Jaf (VII) - Yachtul evazionistilor (Ziua)


Sursa: Ziua, Joi, 27 iulie 2006

Un yacht de lux importat din Germania a fost introdus in Romania de afaceristul Stefan Radulescu cu acte vamale falsificate * Pretul declarat la vama al ambarcatiunii a fost ridicol: doar 2595 de euro * In realitate, vasul a costat 60.000 de euro si a constituit o rasplata pentru avocatul Mihai Bogasiu - principalul colaborator al lui Stefan Radulescu - urmarit de serviciile secrete pentru legaturi cu mafia araba * Lui Radulescu i s-a prezentat materialul de urmarire penala pentru o serie de infractiuni, printre care si folosirea de acte false la Autoritatea Vamala, fapte care au prejudiciat grav bugetul de stat

Un nou dosar penal privindu-l pe multiplul inculpat Stefan Radulescu (cel care a devalizat mai multe societati comerciale obtinand profituri fabuloase) este pe cale sa ajunga pe masa judecatorilor, dupa ce acestuia i s-a prezentat saptamanile trecute materialul de urmarire penala. Printre faptele de care este acuzat Radulescu se numara si prezentarea de documente falsificate la autoritatile vamale romane in scopul sustragerii de la plata datoriei vamale a unei sume de peste un miliard de lei vechi, cu prilejul importului unui yacht de fabricatie germana, marca "Hanse 311". Ambarcatiunea a fost cumparata in octombrie 2003 de Stefan Radulescu, pe firma SC Transporturi Auto Astra SA, de la firma producatoare "Yacht & Technik" GmbA din Germania. Yachtul constituia in fapt o rasplata pentru influentul avocat Mihai Bogasiu (fost procuror, casatorit cu Gabriela Bogasiu - judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie), care l-a ajutat sa faca sute de plangeri sicanatorii contra anchetatorilor care nu-l lasau sa "respire" pe Radulescu. Trebuie spus ca Radulescu si Bogasiu sunt indisolubil legati unul de celalalt, ambii fiind urmariti de Serviciul Roman de Informatii si Oficiul National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor, in legatura cu numeroase afaceri dubioase. De altfel, asa cum ZIUA a aratat in numerele trecute, SRI a avertizat Parchetul General ca tandemul Radulescu - Bogasiu ar fi avut in intentii sa sustraga probe din anumite dosare penale in care erau implicate importante personaje din mafia araba. Bogasiu are multi clienti arabi (cercetati in dosare penale), care i-au devenit prieteni, si spre care au fost vandute o parte din activele de la firmele acaparate de Radulescu prin manopere frauduloase, manopere care au produs conform plangerilor celor pagubiti daune de peste 120 milioane de dolari. SRI a apreciat ca manoperele lui Radulescu au produs statului prejudicii de ordinul suntelor de miliarde de lei.

Kalidora lui Bogasiu

Stefan Radulescu a introdus yachtul in tara la 24 octombrie 2003, cu un tir special amenajat. Lucratorilor vamali le-a fost prezentata o asa-zisa factura de la firma "Yacht & Technik" GmbA, in care valoarea ambarcatiunii (un velier de lux de circa zece metri lungime cu motor Volvo de 20 cai putere) era declarata ca fiind de doar 2595 euro. Un fals ordinar, menit sa eludeze taxele vamale cu peste un miliard de lei vechi. Factura reala, obtinuta ulterior de anchetatori, avea sa demonstreze ca pretul real al ambarcatiunii a fost de 59.736 euro. Yachtul era destinat spre folosinta avocatului Mihai Bogasiu (de care Radulescu se temea pentru ca ii stia toate invartelile si pe care il rasplatea cu onorarii ametitoare dupa fiecare reusita juridica). La 01.12.2003, Radulescu a semnat o imputernicire prin care l-a desemnat pe Mihai Bogasiu sa se ocupe de formalitatile de inmatriculare a ambarcatiunii la Capitania Lacului Snagov. Nava a fost inregistrata pe numele "Kalidora" - rezultat al combinarii prenumelor fetelor lui Bogasiu: Calina si Dorina, iar Radulescu l-a desemnat pe Bogasiu drept persoana desemnata sa raspunda de ambarcatiune. Bogasiu a inceput o viata de huzur, cu iesiri frecvente in largul Marii Negre, in perioadele de sezon. Si-a confectionat tricouri si sepci cu numele "Kalidora", si-a invitat prietenii la iesiri pe mare, inclusiv pe partenera sa de afaceri avocata Angelica Enache, la curent si ea cu toate "afacerile" lui Stefan Radulescu.

Cand politistii si procurorii au inceput sa ia la bani marunti invartelile lui Radulescu de la SC Transporturi Auto Astra SA, si s-au declansat verificarile asupra importului velierului, Bogasiu a incercat disperat sa se descotoroseasca de nava subevaluata in vama. Cu sase luni inainte ca Radulescu sa fie arestat de magistrati, nava a fost vanduta la 27 februarie 2004 unui om de afaceri turc, foarte cunoscut in Constanta - Bayindir Ismet Ismail, patron al SC Balena Trading SRL - Filiala Mangalia, contra sumei de 153 milioane lei vechi (circa 5000 de dolari). Anchetatorii au motive sa creada ca vanzarea este una fictiva intrucat pretul de achizitie este cu mult sub cel real de 60.000 euro si este greu de crezut ca cineva ar fi putut instraina pe "doi lei" o piesa de o asemenea valoare.

Radulescu, sub sechestru penal

ZIUA detine probe zdrobitoare conform carora Bogasiu a folosit in continuare nava. Din fotografia alaturata, in care Bogasiu apare cu prietenii sai pe yachtul Kalidora, se observa ca data capturii imaginii este august 2004, dovada ca nava se afla pe mainile sale ulterior vanzarii ei. Mai mult, Stefan Radulescu a continuat sa plateasca asigurarea anuala a navei la ASIROM si in anii urmatori vanzarii, cu bani scosi de pe firma SC Transporturi Auto Astra SA, desi societatea nu mai era in acte proprietara navei. Radulescu a continuat chiar sa cumpere de la SC National Media SRL accesorii pentru yacht, tot cu bani de pe firma SC Transporturi Auto Astra SA. Martorii smecheriilor lui Radulescu au declarat ca de plata acestor facturi se interesa regulat avocatul Mihai Bogasiu, care isi continua nestingherit iesirile pe mare. De asemenea, au rezultat probe materiale si testimoniale potrivit carora Radulescu, in disperarea de a sterge urmele "afacerii", a distrus registrul de casa al SC Transporturi Auto Astra SA, pe care l-a refacut cu prinderea retroactiva in evidente a unor chitante fiscale. A reiesit ca Radulescu a dispus emiterea unor acte contabile care sa evidentieze incasarea fictiva a pretului vanzarii de la SC Balena Trading SRL, si care sa "ateste" ca ulterior s-ar fi decontat respectivele sume catre finul lui Radulescu cu titlu de "restituire creditare", operatiuni menite sa acopere faptul ca in realitate pretul nu fusese achitat de cumparatorul navei.

Pentru recuperarea prejudiciului produs statului prin prezentarea de acte falsificate la Autoritatea Vamala, dar si alte fapte de inselaciune, abuz in serviciu contra intereselor persoanelor in forma calificata, procurorii Parchetului Inaltei Curti au instituit sechestru asigurator pe bunurile si actiunile de la diverse firme detinute de Stefan Radulescu "pana la concurenta sumei de 460 miliarde lei", cat este apreciata valoarea prejudiciilor produse.

Razvan SAVALIUC

No comments: