19 January 2006

Tofan il banuieste de agresiune pe fostul sau administrator (Azi)


Omul de afaceri Gelu Tofan bănuieşte că în spatele agresiunii căreia i-a căzut victimă, marţi după-amiază, s-ar afla Ştefan Rădulescu - fost administrator unic al Tofan Trans SA -, arestat preventiv pentru săvârşirea mai multor infracţiuni economice. Gelu Tofan a fost atacat, marţi, în jurul orei 14.20, în timp ce se afla pe strada Complexului din zona Dristor, fiind lovit în cap cu o rangă. A ajuns la spital cu traumatism craniocerebral minor, cu pierdere de cunoştinţă şi un traumatism craniofacial, cu multe vânătăi şi hematoame. Medicii au sesizat dispeceratul Poliţiei Capitalei cu privire la agresarea omului de afaceri.
Tofan le-a declarat poliţiştilor despre relaţiile pe care le are cu Rădulescu şi că îl bănuieşte pe acesta de implicare în agresiune.
"Între mine şi Rădulescu este un conflict de patru ani, în comercial am câştigat, iar în penal ne apropiem de o soluţie finală. Probabil că i se apropie funia de gât", a declarat Tofan.
În urmă cu o lună, procurorii anticorupţie au început urmărirea penală împotriva lui Gelu Tofan pentru şantaj şi trafic de influenţă, omul de afaceri susţinând, atunci, că a fost dispusă deja neînceperea urmăririi penale şi că a făcut plângere împotriva reluării cercetărilor şi a procurorului de caz.
În acest dosar, alături de Tofan mai sunt cercetaţi procurorul Constantin Gherţa de la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie - învinuit pentru şantaj şi complicitate la trafic de influenţă în instrumentarea dosarului lui Ştefan Rădulescu - şi Cristian Buciu, fost asociat al unor firme care au legătură cu cazul. Rădulescu este acuzat de infracţiuni care i-ar putea aduce o pedeapsă cu închisoarea de până la 20 de ani, având în vedere valoarea prejudiciului, estimat de Tofan la 40 de milioane de euro.
Gheorghe Tofan declara, acum o lună, că a depus plângeri atât împotriva soluţiei de începere a urmăririi penale, cât şi împotriva procurorului care cercetează cazul, pentru abuz şi favorizarea infractorului. Tofan motiva că deschiderea urmăririi nu s-a bazat decât pe declaraţii ale lui Rădulescu şi ale membrilor familiei sale, iar că procurorul nu a cerut şi poziţia sa.
Potrivit unor surse judiciare, în 5 decembrie, procurorul Constantin Gherţa a luat cunoştinţă oficial de acuzaţiile care îi sunt aduse de anchetatorii Departamentului Naţional Anticorupţie, în urma unui denunţ formulat de omul de afaceri Ştefan Rădulescu şi de soţia acestuia, afirmau
sursele citate.
Gherţa este procurorul care a instrumentat dosarul Tofan Grup de la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în care omul de afaceri Ştefan Rădulescu a fost arestat preventiv în noiembrie 2004.
Rădulescu a fost arestat preventiv pentru evaziune fiscală, instigare la evaziune fiscală, folosirea la Autoritatea Vamală de acte falsificate, ins-tigare la folosirea la Autoritatea Vamală de acte falsificate, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi delapidare în formă calificată.
În 2004, ca director general al Transporturi Auto Astra SA, Rădulescu ar fi ridicat de mai multe ori din casierie diverse sume în valută, fără acte justificative, ceea ce ar fi prejudiciat firma cu 82.110 de euro şi 300 de dolari.
În martie 2000-decembrie 2001, ca administrator unic şi director general al Tofan Trans SA şi al Transporturi Auto Astra SA, el ar fi dispus ca lucrările de construcţie şi amenajare a vilei sale să fie plătite din fondurile societăţilor pe care le administra şi care ar fi fost prejudiciate astfel cu aproximativ şapte miliarde de lei vechi.

No comments: