18 January 2006

Miliardar din Top 300 batut cu ranga (Ziarul)


PRESEDINTELE SI DIRECTORUL GENERAL AL IMPERIULUI TOFAN GRUP, GELU TOFAN, A FOST BATUT IERI CU RANGA SI BOXUL, IN ZONA DRISTOR, DE NISTE INDIVIZI NECUNOSCUTI.

In momentul in care s-a dezmeticit, omul de afaceri avea alaturi o femeie care ii bandaja ranile de la cap ce sangerau abundent. Aceeasi femeie a oprit un barbat pe strada si l-a rugat insistent sa-l insoteasca pe Tofan pana la Spitalul de Urgenta Floreasca.

ASTEPTAT DE SOTIE LA SPITAL
Barbatul, care poarta numele de Diaconu, s-a urcat in masina omului de afaceri si l-a insotit pana la spital. El a declarat ca nu a facut decat sa stea pe scaunul din dreapta soferului, alaturi de Tofan, care a avut puterea sa-si conduca sigur masina pana la Floreasca. La spital, Tofan a fost intampinat de sotia sa, care l-a ajutat sa mearga pana la camera de garda. Doctorii au hotarat sa-l interneze la sectia de neurochirurgie pentru a-i face o tomografie si alte investigatii. In urma agresiunii, omul de afaceri s-a ales cu numeroase lovituri la cap, in zona fetei si in zona abdomenului. Tot medicii au sesizat politia ca Tofan a fost batut in jurul orei 14,20 de indivizi necunoscuti, in apropierea statiei de metrou Dristor.

TOFAN, UN APROPIAT AL PNL
Gelu Tofan este un apropiat al consilierului prezidential Theodor Stolojan . Relatia cu acesta i-a permis lui Tofan ca in alegerile din anul 2000 sa-l puna pe un loc eligibil la Camera Deputatilor pe Marin Anton, fostul sau director de la Danubiana. El a figurat printre persoanele care au sponsorizat PNL in campania electorala din 2004 cu suma de 150.000.000 de lei vechi.

CINE ESTE GELU TOFAN
Gelu Tofan este presedintele si directorul general al firmei Tofan Grup. Tofan Grup controleaza industria producatoare de anvelope din Romania, incluzand toate fabricile romanesti de profil. Totul a inceput in 1995, anul in care Tofan Grup, o firma activa in comertul cu anvelope, infiinta prima unitate de productie, Tofan Recap, si demara un amplu proiect de achizitii a intreprinderilor de stat. Danubiana Bucuresti, Victoria Floresti, Silvania Zalau, Institutul de Cercetare Cerelast si Rotras Turnu Severin, cele mai importante fabrici de anvelope din Romania, au fost cumparate pe rand de Tofan. In 1999, aria de lucru a grupului s-a extins la productie, servicii, distributie, comert intern si international, chiar si cercetare, activitati responsabile de o cifra de afaceri de peste 150 milioane de dolari.

TOFAN, UN APROPIAT AL PNL
Gelu Tofan este un apropiat al consilierului prezidential Theodor Stolojan . Relatia cu acesta i-a permis lui Tofan ca in alegerile din anul 2000 sa-l puna pe un loc eligibil la Camera Deputatilor pe Marin Anton, fostul sau director de la Danubiana. El a figurat printre persoanele care au sponsorizat PNL in campania electorala din 2004 cu suma de 150.000.000 de lei vechi.

IN PRIMII 20 PE ANUL 2005

Gelu Tofan se afla printre primii 20 in Top 300, topul celor mai bogati romani. Top Capital spune: "Grupul Tofan a realizat in 2003 o cifra de afaceri, similara celei din 2002, de 100 de milioane de dolari, in conditiile realizarii de noi achizitii si investitii."

PROBLEMELE OMULUI DE AFACERI
De numele lui Gelu Tofan se leaga, intre altele, prima incercare de privatizare a Petrom, in 1999.
Potrivit declaratiilor fostului ministru al Comertului, Radu Berceanu, preluate de Evenimentul Zilei, actualul consilier prezidential Theodor Stolojan (angajat in acea vreme la trustul Tofan) a reprezentat atunci interesele a trei oameni de afaceri: Dan Voiculescu, Sorin Ovidiu Vantu si Gelu Tofan. Berceanu a caracterizat drept "ciudata" oferta de privatizare facuta de cei trei.

REFUZATI DE BERCEANU
Concret, oferta se baza pe o anumita prevedere din Legea societatilor comerciale, potrivit careia la o cumparare de actiuni se poate merge pe ideea de capital varsat si capital subscris. "Ei sustineau ideea de capital varsat mic si un capital subscris mare, dar care urma sa fie subscris in perioada maxima prevazuta de lege, cred ca trei ani", a
spus Berceanu, care a precizat ca a refuzat oferta celor trei, deoarece nu se incadra in caietul de sarcini.

ASOCIATUL- DUSMAN
De-a lungul ultimilor 10 ani, omul de afaceri Gelu Tofan a avut destule probleme, inclusiv cu unul dintre asociatii sai, Stefan Radulescu. Din 2003, procurorul Constantin Gherta il cerceteaza pe Stefan Radulescu intr-un dosar complex, sub acuzatiile de delapidare, evaziune fiscala, fals si fals intelectual. Cercetarile au fost declansate in urma plangerilor lui Tofan. Acesta afirma ca trei dintre societatile sale - Tofan Trans, Rotrans Turnu-Severin si Astra SA - au fost preluate ilegal de Radulescu.

Monica Stan
Sursa: http://www.ziarulcn.com/article/aid/28312

No comments: