12 December 2005

Cazul Tofan: "Procurorul spagar" e urmarit penal (Evenimentul Zilei)

Magistratul Constantin Gherta este acuzat de coruptie in instrumentarea unui dosar in spatele caruia se ascund interesele unor importanti oameni de afaceri

5 decembrie 2005. Constantin Gherta, procuror la Parchetul General si anchetator peste mari dosare care privesc fraudele economice, ia cunostinta oficial de acuzatiile care-i sunt aduse de procurorii Departamentului National
Anticoruptie: santaj si complicitate la trafic de influenta. Urmarirea penala impotriva sa fusese declansata pe 15 noiembrie. In aceeasi cauza, a fost pus sub acuzare pentru santaj si trafic de influenta si omul de afaceri Gelu Tofan, reprezentant al firmelor Tofan Grup si Danubiana.
Potrivit procurorilor, cei doi ar fi implicati in fapte de coruptie, intr-un dosar instrumentat de Gherta, in care invinuit este fostul partener de afaceri al lui Tofan, Stefan Radulescu. O cauza a carei poveste ridica mari semne de intrebare in privinta modului in care sunt distribuite marile dosare la Parchetul General si a intereselor care dicteaza din umbra mersul unei anchete.

Cronologia unui caz controversat
Din 2003, procurorul Constantin Gherta il cerceteaza pe Stefan Radulescu intr-un dosar complex, sub acuzatiile de delapidare, evaziune fiscala, fals si fals intelectual. Cercetarile au fost declansate in urma plangerilor omului de afaceri Gelu Tofan. Acesta afirma ca trei dintre societatile sale - Tofan Trans, Rotrans Turnu-Severin si Astra SA - au fost preluate ilegal de Radulescu. De la acel moment, procurorul Constantin Gherta s-a aflat in permanenta sub tirul acuzatiilor celor doi fosti parteneri de afaceri. Daca Tofan ii imputa taraganarea nejustificata a anchetei, Radulescu considera ca magistratul este aservit intereselor personale ale fostului sau partener de afaceri.
19 aprilie 2004. Constantin Gherta face o serie de perchezitii la una dintre societatile lui Stefan Radulescu: SC Astra SA, din Bucuresti. Inregistrarile video de la acea vreme dezvaluie o atmosfera extrem de incordata, pigmentata, in anumite momente, cu discutii extrem de taioase intre invinuit si anchetator.
Ca raspuns la nenumaratele reprosuri adresate modului in care se desfasoara cercetarea penala, la un moment dat, Gherta izbucneste si ii raspunde lui Radulescu pe un ton ironic: 'Un singur lucru va spun. Ca, de acum, ancheta asta o
sa fie atat de cinstita... Atat de cinstita... O sa vedeti dumneavoastra!'.

Cele doua dosare
27 mai 2004. Procurorul Gherta solicita Parchetului Tribunalului Bucuresti 'sa i se inainteze de urgenta' un dosar in care Stefan Radulescu era acuzat de un partener de afaceri ca nu si-a respectat obligatiile asumate prin semnarea unui act de cesiune de actiuni.
Pretextul oficial: procurorul incerca sa anexeze acest dosar celui pe care-l instrumenta si in care omul de afaceri era acuzat de delapidare, evaziune fiscala, fals si fals intelectual.
Intr-o plangere penala depusa la DNA, Radulescu declara ca ar fi primit amenintari din partea aceluiasi partener de afaceri, care sustinea ca ar avea influenta asupra procurorului Gherta.
La doar cateva zile de la acest presupus incident, Gherta cerea dosarul Parchetului Tribunalului Bucuresti. Desi obiectul cauzei respective era un act de mita, deci jurisdictia apartinea in totalitate Parchetului National Anticoruptie, dosarul ajunge totusi la Parchetul General, pe masa procurorului Gherta.

Sfatul procurorului: 'Mai bine negociati, doamna'

18 noiembrie 2004. Stefan Radulescu este trimis in arestul Directiei Cercetari Penale a Inspectoratului General al Politiei. La patru zile de la acest moment, sotia omului de afaceri, Mariana Radulescu, are o intalnire cu Constantin Gherta.
Pe parcursul a zece minute, cat dureaza inregistrarea audio a acelei convorbiri, Mariana Radulescu se plange ca ar fi fost supusa la presiuni de catre fostii asociati ai sotului ei. 'Merge pe intimidare, pe hartuire, nu stiu, nu stiu... ma gandesc la copil', spune femeia.
Procurorul o sfatuieste sa 'negocieze' insa cu ei pentru ca sunt 'porniti rau' impotriva lui Radulescu. 'Ganditi-va mai intai la dumneavoastra si la fericirea dumneavoastra. Daca exista in West Mar (n.r.- una dintre societatile Marianei Radulescu) probleme mari, mai bine negociati', continua acesta. Dupa care revine in forta: 'E clar ca West Mar are probleme.
V-am spus ca am probe'.
Acuzatiile initiale: luare de mita, abuz in serviciu si santaj
Anul trecut, procurorul Constantin Gherta s-a autodenuntat ca a luat mita. Potrivit declaratiilor date de acesta, spaga, a carei valoare nu este cunoscuta, ar fi fost primita de la aparatorul lui Stefan Radulescu pentru 'directionarea' anchetei in
sensul dorit de cel invinuit, acuzatie nedovedita pana la acest moment. In schimb, la mijlocul acestui an, Parchetul General recunostea, intr-un comunicat trimis redactiei 'Evenimentul zilei', ca procurorul se autodenuntase: 'Informatiile privind un autodenunt al procurorului Constantin Gherta cu privire la savarsirea infractiunii de dare de mita, savarsita de avocat Bogasiu Mihai, aparatorul inculpatului Radulescu Stefan, sunt adevarate. Actele premergatoare intocmite au fost inaintate la PNA la data de 19.07.2004?

In 22 iulie 2005, Parchetul National Anticoruptie anunta ca 'in urma verificarilor efectuate privind pe procurorul Gherta Constantin, se intrunesc elementele constitutive ale infractiunilor de luare de mita, primire de foloase necuvenite, abuz in serviciu contra intereselor persoanelor si santaj'. La aproape doua luni de la acel moment, Stefan Radulescu este anuntat ca dosarul in care este cercetat nu se mai afla in instrumentarea lui Gherta, fiind repartizat altui procuror.

Revine in forta
3 octombrie 2005. Stefan Radulescu este chemat la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie in calitate de invinuit. Pe citatia care ii soseste de la Parchet apare clar tot semnatura procurorului Constantin Gherta, care fusese 'inlaturat' de la
dosar in urma cu doar cateva luni.
Cu alte cuvinte, procurorul Gherta se ocupa in continuare de dosarul lui Radulescu, desi oficial acesta ii fusese retras.
Mai mult, magistratul era cercetat de procurorii Departamentului National Anticoruptie. 'Procurorii Departamentului National Anticoruptie au in lucru un dosar in care se efectueaza verificari fata de procurorul Gherta Constantin. Dosarul se afla in faza actelor premergatoare', se arata intr-un comunicat al institutiei.

Parchetul General: 'I s-a luat dosarul din iulie'
In registrul Parchetului General, procurorul Constantin Gherta nu mai instrumenteaza dosarul 'Radulescu' inca din iulie anul acesta.
'Dosarul instrumentat initial de procurorul Constantin Gherta a fost repartizat unui alt procuror, in momentul in care au aparut suspiciuni legate de modul de desfasurare a anchetei. Masura a fost luata de conducerea Parchetului General
inainte de modificarea pachetului privind legile justitiei, cand cadrul normativ permitea acest lucru', ne-a declarat Robert Cazanciuc, purtatorul de cuvant al Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie.
Constantin Gherta: 'Mi s-a luat dosarul. Foarte bine. L-am luat inapoi!'
Contactat telefonic in legatura cu aceste nereguli, Constantin Gherta a tinut sa-si reafirme independenta in fata unor posibile interese legate de ancheta. 'Aveti convingerea si va garantez ca eu lucrez legal. Nu ma tem de credibilitatea
mea, pentru ca stiu la ce ma refer si pe ce ma bazez. Este foarte adevarat, am fost criticat din ambele directii. Mi s-a luat mie dosarul... Da, foarte bine. Deci eu am considerat acest fapt ilegal, am facut demersurile necesare si l-am primit inapoi. Nu e nimic aiurea in chestia asta', ne-a declarat acesta.

Mihai Mincan
Sursa: http://www.evz.ro/articleprint.php'artid=205869

No comments: