22 November 2004

Omul de afaceri Stefan Radulescu a ajuns dupa gratii (Ziua)

Omul de afaceri Stefan Radulescu, administrator si director al mai multor firme din Capitala, a fost arestat preventiv, sambata, fiind acuzat de comiterea mai multor infractiuni economice, ce ar fi adus prejudicii de ordinul miliardelor de lei atat bugetului de stat, cat si firmelor respective.
Potrivit Ministerului Public, Radulescu a fost retinut, sambata, de procurorii Sectiei de Urmarire Penala si Criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Magistratii Tribunalului Bucuresti au decis arestarea preventiva pentru 29 de zile a lui Radulescu, pentru evaziune fiscala, instigare la evaziune fiscala, folosirea la Autoritatea Vamala de acte falsificate, instigare la folosirea la Autoritatea Vamala de acte falsificate, fals in inscrisuri sub
semnatura privata si delapidare in forma calificata.
Potrivit procurorilor, in 2002-2003, ca director general al societatilor "Transporturi Auto Astra" SA, "Somaco" SA si ca administrator unic al "Tofan Trans" SA, Radulescu a dispus inregistrarea in contabilitate a unor cheltuieli fictive. El ar fi urmarit astfel ca diminueze TVA-ul si impozitul pe profit, pagubind bugetul de stat cu aproximativ 20 de miliarde de lei. Totodata, in timpul anului 2004, ca director general al "Transporturi Auto Astra" SA, el ar fi ridicat de mai multe ori din casierie diverse sume in valuta, fara acte justificative, ceea ce ar fi prejudiciat firma cu 82.110 de euro si 300 de dolari. Conform Ministerului Public, in incercarea de a-i induce in eroare pe anchetatori, Radulescu ar fi falsificat doua ordine de plata prin care se atesta ca aceste sume i-ar fi fost platite fratelui lui, Alexandru Radulescu - actionar majoritar la aceeasi firma, ca avans pentru dividende. Mai mult, cu doua zile inainte de a fi retinut, el i-ar fi cerut Alexandrinei Dimache sa le prezinte procurorilor ordinele de plata falsificate.
Procurorii sustin ca nu este prima data cand Radulescu apeleaza la acte falsificate. Astfel, in 2001-2002, pentru a se sustrage de la plata unor taxe vamale, el ar fi prezentat facturi falsificate sau ar fi cerut unor salariati sa utilizeze aceste acte la Autoritatea Vamala, in contextul importarii unui yacht si a unor instalatii de spalat masini. In acelasi timp, in martie 2000-decembrie 2001, ca administrator unic si director general al "Tofan Trans" SA si al "Transporturi Auto Astra" SA, el ar fi dispus ca lucrarile de constructie si amenajare a vilei sale (situata pe o strada din Sectorul 5) sa fie
platite din fondurile societatilor pe care le administra. Firmele administrate de el ar fi fost prejudiciate astfel cu aproximativ sapte miliarde de lei.
Ministerul Public mai precizeaza ca, in sustinerea propunerii de arestare preventiva, procurorii au avut in vedere faptul ca Stefan Radulescu "a savarsit si infractiunea de fals in inscrisuri sub semnatura privata, in scopul zadarnicirii aflarii adevarului si a inducerii in eroare a organelor de urmarire penala, prin influentarea martorilor si prin distrugerea unor mijloace materiale de proba".
(Mediafax)

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=163102&data=2004-11-22

No comments: