03 April 2004

TAB-uri si tancuri pentru "Tofan Steel" SRL (Romania Libera)

Procesul de modernizare a Armatei romane i-a adus afaceristului Gheorghe Tofan profituri nesperate. Prin "negociere" directa si la preturi derizorii, firma "Tofan Steel" SRL a luat de la MApN importante cantitati de echipamente de lupta considerate invechite. Mai exact, Tofan a inceput sa "colectioneze" transportoare amfibii blindate pentru a topi si valorifica mai departe tonele de fier rezultate. Numai ca, asa cum au aratat si colegii de la "Evenimentul Zilei", "Tofan Steel" a jucat rolul de capusa cu TAB-urile Armatei. Firma lui Gelu a cumparat doar pe hartie echipamente militare pentru a le factura imediat altor firme. Din revanzarea TAB-urilor Tofan a avut profituri semnificative, care ar fi putut insa la fel de bine intra in bugetul MApN daca ar fi existat un interes in acest sens si s-ar fi organizat licitatii legale.

Numai la Arad "Tofan Steel" a preluat 17 transportoare, pe care le-a vandut mai departe firmei "Moticica Grup". Iar "Moticica" le-a taiat si abia apoi TAB-urile au ajuns, bucati, la topitoria de la Siderurgica Hunedoara. Suma pusa in joc s-a ridicat la aproape 500 de milioane de lei. In jurul afacerilor intermediate de Tofan cu transportoarele si tancurile casate de MApN domneste insa secretomania. Patronul firmei "Moticica" nu poate spune de unde provin TAB-urile cumparate de la Tofan. Echipamentele de razboi au ajuns fara acte in curtea sa. Nici de la MApN nu se pot afla mai multe date. Incercarea de a afla, in baza accesului la informatiile de interes public, date referitoare la contractele in baza carora unitati ale MApN au vandut ca fier vechi tancuri si TAB-uri dezafectate s-a lovit de "transparenta" militareasca.

Prin adrese la adrese si reveniri la raspunsuri, MApN a evitat sa ne ofere detalii privind afacerile cu fier vechi incheiate de unitatile militare. "Nu au fost vandute ca fier vechi tancuri si transportoare blindate. Au fost comercializate doar deseuri de fier vechi rezultate din demilitarizarea acestora" - ne-au raspuns proaspetele cadre membre ale NATO.

Mihai Ciorcan

No comments: