21 April 2004

Premiul jubiliar "Tofan" acordat tanarului sculptor Ionel Stoicescu (Rompres)

Tanarul sculptor Ionel Stoicescu este posesorul Premiului jubiliar care marcheaza zece ani de activitate a Fundatiei pentru Teatru si Film "Tofan", decernat in cadrul Serii Premiilor Tofan, desfasurata luni la Teatrul Odeon.

Juriul Premiilor Tofan (presedinte criticul de teatru Marian Constantinescu) a acordat distinctia pentru un proiect ce vizeaza cercetarea teatrala, premiantul fiind coordonatorul acestui proiect ce va reuni intr-un laborator teatral tineri actori, regizori si scenografi, in scopul dezvoltarii miscarii teatrale.

Premiul, inmanat de presedintele Grupului "Tofan", Gelu Tofan, valoreaza 10.000 de dolari.

Cei doi prezentatori ai evenimentului, Marina Constantinescu si Paul Chiributa, au adus in atentia publicului coordonatele activitatii Fundatiei pentru Teatru si Film "Tofan", care a investit in cele doua zone ale culturii - teatrul si cinematografia - peste 3 milioane de dolari.

Pana acum s-au realizat cu sprijinul Fundatiei Tofan proiecte teatrale de anvergura precum "Pescarusul" in regia Catalinei Buzoianu, la Teatrul Mic, si "Danaidele" de Silviu Purcarete - o coproductie internationala, dar si filmele "In fiecare zi Dumnezeu ne saruta pe buze" si "Treptele caderii".

Premiile Fundatiei Tofan au fost acordate, de-a lungul anilor, unor personalitati distincte din lumea teatrului: Alexandru Dabija (1994, 1999), Emil Boroghina (1995), Catalina Buzoianu (1996), Olga Tudorache (1997), Radu Beligan (1998), Vlad Mugur (2000), Marcel Iures (2001), Radu Penciulescu (2002).

In acelasi timp, alaturi de aceste personalitati au fost premiate si tinere sperante ale teatrului si filmului romanesc: Ozana Oancea, George Ivascu, Marina Constantinescu, Octavian Saiu, Vasilica Oncioaia, Zoltan Butuc, Laura Jianu, Cezar Antal si Sorin Leoveanu.

Seara Premiilor Tofan a fost insotita de premiera cu spectacolul "Leonce si Lena" de Jeorg Buchner, in regia lui Alexandru Dabija, o coproductie dintre Fundatia Tofan si Teatrul Odeon. Acest spectacol a fost creat atat pentru marcarea celor zece ani de activitate ai fundatiei, cat si pentru a aduce un omagiu marelui regizor Liviu Ciulei, care in urma cu 34 de ani a montat piesa lui Buchner la Teatrul Bulandra, cu Ion Caramitru si Irina Petrescu in rolurile principale.

Alexandru Dabija i-a ales pentru interpretarea rolurilor titulare pe actorii Luiza Cocora si Sorin Leoveanu, lansati acum cativa ani de marele regizor Vlad Mugur. Alaturi de cei doi tineri joaca Rodica Mandache, Paula Niculita, Constantin Cojocaru, Gabriel Pintilei, Pavel Bartos, Ioan Batinas, Gelu Nitu, Marian Ghenea si Carmen Cotofana. Scenografia apartine lui Dragos Buhagiar.

No comments: