20 April 2004

Fundatia pentru Teatru si Film Tofan in 10 ani de activitate (1994-2004) (Observator Cultural)

Exista o traditie ca firmele care s-au afirmat in viata economica sa incerce sa se implice si in alte domenii. Cei mai multi o fac in sport. Noi am ales o alta cale prin care sa sprijinim, pe de-o parte, programe sociale si de educatie, iar pe de alta parte, sa oferim sprijin financiar teatrului si filmului romanesc prin Fundatia pe care am creat-o. In cei 10 ani de existenta ai companiei Tofan Grup am investit cca 3 milioane de dolari in proiecte culturale si sociale. Este evident putin, fata de cit am dori, si cu mult mai putin decit ar fi nevoie.

Avem totusi satisfactia ca, intr-o Romanie a evenimentelor efemere am putut contribui constant la recunoasterea unor valori si la punerea in opera a unor proiecte remarcabile. (Grupul de firme Tofan)Fundatia pentru Teatru si Film Tofan a sprijinit realizarea unor spectacole de referinta:
- Pescarusul. Regia: Catalina Buzoianu. Spectacol distins cu cele mai multe premii la a V-a editie a Festivalului I.L. Caragiale: marele premiu pentru regie si premii pentru interpretare Valeria Seciu, Ana Ioana Macaria si Mircea Albulescu.
- Bigamul. Regia: Cristian Ioan. Spectacol cu un mare succes de public la Bucuresti, dar si pe scenele teatrelor din tara.
- Danaidele. Proiect initiat si creat de Silviu Purcarete. Spectacolul a fost realizat in limbile romana si franceza si a avut in distributie 120 de actori.

Proiect ivit din fantezia torentiala a Artistului Purcarete.(Paul Chiributa, Tribuna)
La antici, descopar din ce in ce mai mult modernitatea cea mai socanta.(Silviu Purcarete despre Danaidele)


Premiile Tofan acordate anual unei personalitati din lumea teatrului:An de an, miscarea teatrala isi traieste cu discretie cele citeva clipe de bucurie adevarata intrate in traditie printre ele Premiul oferit de Fundatia pentru Teatru si Film Tofan, care desemneaza, in cadrul unei Gale, personalitatea teatrala a anului anterior.
De multi ani, printre alesi s-au numarat citeva dintre legendele vii ale teatrului romanesc: Olga Tudorache, Catalina Buzoianu, Emil Boroghina, Alexandru Dabija, Vlad Mugur, Radu Beligan, Marcel Iures.(Cristina Modreanu, Adevarul)

Marcel Iures: Apreciez enorm ceea ce face domnul Gelu Tofan prin aceasta Fundatie. Imi confirma si imi da putere prin faptul ca reuseste sa discrimineze cu bunatate si sa separe, facind un serviciu comunitatii noastre de artisti, mult incercata de proletarizarea masiva din ultimii 50 de ani si de invazia recenta a simulantilor. Au aparut prea multi oameni care simuleaza in arta, oameni care spun una si care fac cu totul altceva. Cred, in cele din urma, ca Fundatia pentru Teatru si Film Tofan va avea de unde alege in continuareÖ

Radu Beligan: Am avut in aceste zile nenumarate dovezi de iubire, una dintre ele o primesc aici, asta seara. Nu mi-e rusine sa marturisesc ca am rivnit acest premiu, am asteptat rabdator ziua de azi. Citiva prieteni mi-au spus: gata, ai muncit destul, de ce nu te odihnesti? Dar eu am o sumedenie de proiecteÖ Stiti ce raspundea Socrate cind era intrebat ´de ce inveti sa cinti la lira cind tu te pregatesti sa mori?ª el spunea: ´ca sa stiu sa cint la lira inainte de a muriª. Asa incit asteptati-va la multe ispravi. Cum zicea Noica, veti vedea ce inseamna furor-ul creator in anii tirziiÖ

Emil Boroghina a obtinut premiul pentru merite legate nu de un rol, nu de un spectacol, ci de conducerea unei institutii teatrale. Fundatia pentru Teatru si Film Tofan a rasplatit pentru a doua oara activitatea de manager de teatru, atragind indirect si perfect justificat atentia ca problema esentiala pentru teatrul romanesc in momentul de fata nu tine de valorile individuale (numeroase, slava Domnului, unele stralucite acum si altadata), ci de strategiile de dezvoltare, de capacitatea de a concepe un program, de a stabili si a urma un drum propriu.(Cristina Dumitrescu, Cotidianul)


Fundatia pentru Teatru si Film Tofan a sprijinit realizarea urmatoarelor filme:
- In fiecare zi Dumnezeu ne saruta pe gura. Regia: Sinisa Dragin. Operator: Alexandru Solomon. Co-productie realizata de casa E-motion Film, Tofan Grup si ONC.
Acest film a facut un adevarat tur de forta la festivalurile internationale de anul acesta (2002). La Rotterdam a cistigat The Tiger Award. La Festivalul International de Film de la Edinburgh a facut sali pline, iar in ziarele din Marea Britanie, filmul a fost comentat favorabil. S-a spus ca ´degaja o putere salbatica si, in acelasi timp, inaltatoareª, ca este ´un extraordinar, brutal, magic si realist basm venit din Romaniaª, ca are imagini sclipitoare si, de departe, cel mai bun titlu al anului. In fine, ca acest film confirma o data in plus ca Romania are una dintre cele mai originale culturi cinematografice din Europa.(Luminita Marcu, Evenimentul zilei)
Unul dintre cele mai bune filme prezentate la Festivalul de Film de la Edinburgh este pelicula In fiecare zi Dumnezeu ne saruta pe gura a regizorului roman Sinisa Dragin. Totul concura la o creatie cinematografica pe care nu o poti uita.

No comments: