20 April 2004

CANAVA. Sansa unui parteneriat (Observator Cultural)

Destul de rar se gasesc oameni de afaceri, in lumea teatrului, care sa sustina in mod constant una dintre dimensiunile de exprimare ale fenomenului. Care sa se implice sistematic, si nu doar contextual, in realizarea financiara a unei productii, a unui act artistic. Iar lucrul acesta sa devina o preocupare, o traditie. Fundatia pentru Teatru si Film Tofan face asta de zece ani. Proiecte teatrale de mare anvergura nationala si internationala, productii de film, premiile anuale acordate celor mai importante personalitati din lumea teatrului. Strategia a fost gindita, de la inceput, pe termen lung, investitia in faptele de cultura fiind considerata un act major. Proiectul Leonce si Lena aduce in prim-plan, in mod fericit, mai multe coincidente semnificative.Un parteneriat inseamna o intilnire, o insotire intr-un anumit moment, intr-un interval de timp anume, a unor institutii, a unor artisti.

Teatrul Odeon este unul dintre cele mai importante de la noi: Cu o trupa complexa si cu ample posibilitati de expresie si de abordare, o strategie flexibila, un repertoriu dinamic si modern, mereu in atentia criticii de specialitate. Laureat si detinator a nenumarate premii, Teatrul Odeon, condus de Dorina Lazar, poate unul dintre cei mai vechi actori ai trupei, a reusit sa aduca in fata publicului spectacole de valoare, realizate de nume mari de regizori si scenografi, din toate generatiile, productii incitante pe texte clasice sau de ultima ora. Spiritul acestei trupe a fost determinant in intilnirea cu Fundatia pentru Teatru si Film Tofan. Apoi, regizorul Alexandru Dabija, regizorul spectacolului Leonce si Lena este de doua ori premiatul Fundatiei pentru cea mai importanta personalitate teatrala, cu o afinitate speciala cu maestrul Vlad Mugur, si el laureat, iar unul dintre protagonistii acestui proiect este Sorin Leoveanu, ales de Vlad Mugur ca pui al premiului sau, adica o tinara speranta cu date certe de afirmare si de confirmare a talentului.

Este extrem de incitant faptul ca regizorul Alexandru Dabija si scenograful Dragos Buhagiar, o echipa speciala de creatori ale caror spectacole au fost premiate si vor ramine repere in istoria teatrului, se intilnesc din nou la lucru, si din nou cu trupa Odeon-ului, cu o distributie extraordinara aleasa pentru aceasta montare. Toate aceste date, premize si nume de valoare au facut ca Fundatia sa devina asociat si sustinator al coproductiei cu Leonce si Lena, o admirabila demonstratie a parteneriatului solid, posibil si in lumea artei spectacolului, al dialogului deschis si tonic intre creatori si oameni de afaceri. Este si o forma de a proteja, de a-i scuti de griji si de zbateri pe artisti, de a le oferi confortul psihic atit de util repetitiilor.

Leonce si Lena va marca o noua intilnire: aceea dintre institutia de prestigiu care este Teatrul Odeon si Fundatia pentru Teatru si Film Tofan in numele valorii in arta.

No comments: