20 April 2004

'Am investit intr-o pasiune'. Interviu cu Gelu Tofan (Observator Cultural)

Stimate domnule Tofan, de 10 ani Fundatia de Teatru si Film s-a impus in peisajul cultural romanesc. Cum v-ati hotarit sa finantati proiecte culturale, in special, de teatru si film?

Raspunsul imediat si oarecum subiectiv ar fi, din respect fata de meserii pe care nu le poate face oricine si oricum; a fi actor sau regizor presupune, in opinia mea, vocatieÖ Este un dar unic cu care numai anumiti oameni sint inzestrati.

In alta ordine de idei, in paralel cu dezvoltarea afacerilor, prin aceasta Fundatie pe care am creat-o in 1994, am optat si am reusit sa investesc sistematic in proiectele acesteia, indiferent de urcusurile sau de coborisurile din activitatea mea de business. Asadar, am finantat proiecte culturale serioase, nu din capriciu, ci in contul unei strategii de la care nu m-am abatut. Am urmarit, in acelasi timp, sa facem cunoscut si sa adaugam o componenta complementara brand-ului Tofan, incercind sa fim un exemplu si pentru altii si sa aratam cit de necesara este investitia in asemenea proiecte. Prin sustinerea financiara acordata mai multor piese de teatru, cum ar fi Pescarusul, Bigamul, Danaidele si acum Leonce si Lena, dar si a altor evenimente si manifestari care au necesitat suportul nostru, am reusit sa fim nu numai un sponsor printre multi altii ci, mult mai important, sa dezvoltam ideea de parteneriat, de co-productie cu alte institutii sau organizatii din sfera culturii. O mentiune specila am fata de filmul lui Sinisa Dragin, realizat impreuna cu Casa de productie E-motionFilms si ONC care, din cite stiu eu, este cel mai premiat film romanesc.

As vrea sa adaug aici un fel de concluzie, daca vreti. In aceasta prelungita perioada de tranzitie, e clar ca artistii au nevoie de mult mai multe lucruri in comparatie cu ce le poate oferi statul. Locul lor in societate trebuie restabilit si rasplatit, pentru ca sint voci ale comunitatii fara de care echilibrul nostru ar deveni nesigurÖ

Cum alegeti un proiect cultural care va fi sustinut financiar de Fundatie?

In orice caz, nu intimplator! Eu m-am incapatinat sa investesc in aceste proiecte tocmai pentru a demonstra ca si in cultura se poate investi in mod serios si pe termen lung. Succesul proiectelor in care ne-am implicat s-a confirmat fie in tara, fie in strainatate. De aceea, practicam, aproape atipic pentru Romania, drumul pe care noi il credem aproape firesc intr-o societate bazata pe valori: nu asteptam ca artistii sa ne bata la usi in cautarea sponsorizarilor, ci le iesim noi in cale, aratindu-ne deschisi propunerilor serioase si de anvergura. Ultimul exemplu este spectacolul Leonce si Lena, realizat in parteneriat cu Teatrul Odeon, si profit de ocazie pentru a multumi intregii echipe care lucreaza la punerea in practica a acestui eveniment.

Care sint criteriile in functie de care acordati Premiul Tofan si cine sint cei care decid?

Fundatia il are ca presedinte pe Silviu Purcarete, unul dintre putinii mari regizori care a facut performanta si in afara granitelor romanesti. Paul Chiributa este director executiv si, alaturi de el, sint o serie de actori si oameni de teatru. An de an, ei au selectionat atent si riguros o personalitate din lumea teatrului care a convins, fie cu un rol sau cu mai multe, un regizor sau un manager de teatru. Am avut in vedere ca aceste personalitati sa desemneze, la rindul lor, cite-o tinara speranta pentru teatrul sau filmul romanesc. Tot ce pot sa va spun este ca premiul instituit de noi a stirnit reactii, fara exceptie, pozitive, iar cei premiati sint de-acum nume de rezonanta ale scenei romanesti.In orice caz, am observat ca s-au inmultit initiativele de sprijin pentru teatru si acest lucru ne arata ca am dat un bun exemplu.

Privind retrospectiv, de care dintre proiectele sustinute sinteti cel mai mindru?

As vrea sa intelegeti, de fapt, ca eu am investit bani intr-o pasiune. Recunosc in acelasi timp ca pentru mine, pasiunea aceasta este si un fel de terapie: filmul, teatrul, oamenii talentati din acest domeniu ma linistesc cind trec prin momente grele si ma incredinteaza ca valorile exista, ca omenia poate fi ascunsa, dar nu dispareÖ Sper ca si altii sa aiba aceleasi sentimente cind privesc ceea ce artistii ne oferaÖ

Ar fi nedrept din partea mea sa ma opresc la un singur exempluÖ S-a spus despre Danaidele ca a fost cea mai grandioasa punere in scena de la noi, in care au fost implicati cca 130 de actori; Pescarusul a fost un spectacol premiat si pentru regie si pentru interpretare actoriceasca, Bigamul a avut un mare succes de public, cred ca si Leonce si Lena va fi un spectacol extrem de valoros si sper ca va dura cit mai multÖ si-asa mai departeÖ M-am bucurat de fiecare data cind am putut sa particip la o premiera sau cind am acordat un premiu. Si nu poate fi altfel cind stii ca ai facut cit de cit ceva din cit ar fi nevoieÖ

Ce alte proiecte sustineti anul acesta?

Cautam. Si pe urma, toate la timpul lor

_______________________________________

Opinii
Gelu Tofan

"Eu m-am incapatinat sa investesc in cultura pentru a demonstra ca si in cultura se poate investi in mod serios si pe termen lung. Indiferent de urcusuri si coborisuri in activitatea mea de business, intotdeauna m-am simtit aproape de toti cei care slujesc scena si pentru care am un respect nemasurat.

Sint bucuros ca sint martor si sprijinitor al citorva spectacole si evenimente remarcabile si astept ca rolul meu sa fie inteles si urmat de cit mai multi oameni de afaceri romani.

In proiectele pe care le-am sustinut am avut in vedere ca statul, singur, nu poate acoperi nevoile artistilor si, de aceea, mi s-a parut necesar sa cuplam initiativa privata pentru a fi utili atit unor experiente artistice cit mai ales, pentru recunosterea adusa unor personalitati remarcabile ale scenei romanesti".

Diana Bulboaca
20 - 26 aprilie 2004, Nr. 217

No comments: