19 March 2004

Stefan Radulescu, acuzat de furtul a cinci fabrici de la particulari (Evenimentul Zilei)

Stefan Radulescu este un bucurestean acuzat de fostii sai parteneri de afaceri de faptul ca le-ar fi furat cinci societati comerciale in valoare totala de peste 100 de milioane de dolari. 'Evenimentul zilei' a publicat in toamna anului trecut o prima parte a unei investigatii jurnalistice pe acest subiect. Replica a venit imediat intr-un alt cotidian central, care il apara pe Radulescu

Printre cei inselati se afla si Gelu Tofan; Politia a inceput anchetarea victimelor in loc sa se ocupe de acuzat. Stefan Radulescu este un bucurestean acuzat de fostii sai parteneri de afaceri de faptul ca le-ar fi furat cinci societati comerciale in valoare totala de peste 100 de milioane de dolari. 'Evenimentul zilei' a publicat in toamna anului trecut o prima parte a unei investigatii jurnalistice pe acest subiect. Replica a venit imediat intr-un alt cotidian central, care il apara pe Radulescu (dupa ce si acolo, initial, aparuse un articol care il incrimina). 'Evenimentul zilei' n-a mai publicat partea a doua a anchetei, pentru a-si pastra echidistanta. Subiectul parea uitat pina miercuri, cind Stefan Radulescu ne-a sunat pentru a ne intreba cit il costa aparitia unei scrisori deschise in care este incriminata o ancheta a Parchetului de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie. Cum n-a fost prima tentativa a domnului Radulescu de a fi 'prieten bun cu toti ziaristii', inclusiv cu cei de la 'Evenimentul zilei', conducerea ziarului a decis sa publice si partea a doua a anchetei jurnalistice. Impotriva lui Stefan Radulescu exista mai multe plingeri penale pe rolul mai multor parchete. Potrivit unor surse judiciare, ancheta de la Parchetul de pe linga 'nalta Curte de Casatie si Justitie este in faza de finalizare. Parchetul obisnuieste sa prezinte prin comunicate de presa finalizarea anchetelor. Aceasta practica fiind de notorietate publica, Radulescu ne-a sunat, probabil, sperind sa impiedice sau sa intirzie publicarea deciziei procurorilor. (Ondine Ghergut)

'Prima data mi-a cistigat increderea, apoi a dat lovitura'
Gelu Tofan s-a impus pe piata rom'neasca de fabricare a anvelopelor prin holdingul 'Tofan Grup'. El acuza devalizarea a trei dintre firmele grupului 'Tofan' de catre fostul sau om de incredere Stefan Radulescu.

Domnule Gheorghe Tofan, cum a reusit fostul dvs. administrator, Stefan Radulescu, sa acapareze trei firme din holdingul 'Tofan'?

Prima data s-a luptat sa-mi cistige increderea, apoi a dat lovitura. Stefan Radulescu a reusit sa-mi demonstreze in 1996 ca este bun profesionist. L-am numit administrator unic la 'Tofan Trans'. Drept recompensa pentru performantele sale i-am dat, cu titlu gratuit,' 20% din actiuni. Prima abatere am descoperit-o in august 2001, cind Radulescu a scos din 'Tofan Trans'' actionarele 'Tofan Grup' si 'Danubiana', care detineau 66%.

Cum a reusit sa schimbe actionariatul?


S-a folosit de un proiect de proces-verbal, vechi de aproape trei ani, si de semnatura mea falsificata. Expertiza
criminalistica a stabilit ca semnatura mea a fost falsificata.

Ati facut plingeri penale la politie?
Da, imediat ce-am descoperit prima abatere, in 2001. La acel moment 'Tofan Trans' era societate tip holding, cu cifra de afaceri de peste 70 de milioane de dolari. Atunci Radulescu' a recunoscut ca a gresit si, la sedinta AGA din septembrie 2001, a fost de acord sa aduca la forma initiala structura actionariatului. Ca in februarie 2002 sa schimbe, din nou, structura actionariatului si, prin schimbari repetate de actionariat, s-a trecut pe sine actionar majoritar.

De ce nu l-ati schimbat din functia de administrator unic imediat dupa ce ati descoperit prima abatere?

Am incercat, dar n-am reusit sa participam la sedintele AGA. Se invocau pretexte de genul ca un actionar din strainatate
n-a venit sau ca el, Radulescu, nu poate participa sau ca a izbucnit un incendiu. O data chiar am obtinut o hotarire
judecatoreasca in acest sens, dar cind am ajuns la 'Tofan Trans' la poarta ni s-a spus ca aceasta firma nu mai are
sediul acolo. Din februarie 2002' Radulescu a devalizat activele societatilor 'Tofan Trans', 'Rotras Turnu Severin' si
'Astra'.

Si politia ce a facut in aceasta perioada?
Timp de doi ani de zile, eu si ceilalti membri ai 'Tofan Grup' si 'Danubiana' am dat declaratii la politie. S-a dat o solutie ambigua in ceea ce il' priveste pe Radulescu. Mai mult decit atit, s-a emis o propunere de urmarire penala impotriva mea. Practic, cei de la politie, in loc sa-l cerceteze pe cel reclamat, au inceput cercetarea celor care au depus plingerea. Eu am avut discutii cu sefii politiei, cu generalul Sandu, incercind sa-i prezint absurditatea situatiei. 'n afara de vorbe bune' si de promisiuni, n-am obtinut nimic. In aceasta situatie am facut plingere pentru tergiversare la Parchet intrucit politia il sprijina in mod vadit pe Radulescu in actiunea lui de' devalizare a 'Tofan Trans',' 'Rotras' si 'Astra'.

Anton Stan, medic stomatolog in Germania, relateaza: 'Politia nu-i face nimic'


'Era pe la inceputul anului 2002, cind Stefan Radulescu a anulat o sedinta AGA de la 'Tofan Trans' fara sa stie Gelu Tofan. Mi-a spus ca 'Gelu Tofan a fost timpit si m-a facut administrator unic si director general'. La o AGA de marire de capital de la 'Tofan Trans' a venit si Gelu Tofan cu cei de la 'Nomura' (care detineau pachetul majoritar la 'Tofan Grup', actionarul principal al 'Tofan Trans' - n.n.), dar la poarta li s-a spus ca 'Tofan Trans' nu mai are acolo sediul. Dar eu ii vedeam de pe geam. Eu, Radulescu, cu avocatul sau, Bogasiu, eram la geam si ne uitam cum portarii ii blocasera lui Gelu Tofan intrarea in sediu. Radulescu mi-a spus ca a dat ordin sa se stearga de la poarta inscriptia 'Tofan Trans' si a scris 'Astra' ca sa nu intre Gelu Tofan la AGA. Cit timp era Tofan cu grupul sau' la poarta si se certa acolo, Radulescu a trimis pe cineva in spatele cladirii si l-a pus sa dea foc la o baraca. Am vazut baraca arzind si
am auzit si cind a trimis pe cineva sa dea foc. Apoi, Radulescu a chemat' politia de la Sectorul 6, care e mina in mina cu Radulescu. Politistii vin in fiecare luna si-si iau bonuri de benzina, isi repara masinile la Radulescu. Eu i-am vazut' si-mi asum raspunderea pentru ce spun. Politistii s-au prefacut ca fac o investigatie, pe la poarta (...) Prin telefon, Radulescu a mintit si le-a spus politistilor ca el e acasa si ca nu a putut intra la sedinta AGA pentru ca nu l-au lasat oamenii lui Gelu Tofan, care erau la poarta.' Cu toate ca in acel moment era linga mine si linga avocatul sau Bogasiu, in sediul 'Tofan Trans'. Mintea cu o seninatate si cu o convingere ca mai ca imi venea sa cred si eu, cu toate ca era linga mine. A doua zi s-a tinut fugitiv un fel de AGA. Asa am vazut si eu cum tinea Radulescu AGA. Cenzorii nu veneau, notara nu venea. A scris el vrute si nevrute acolo pe hirtii. Si eu n-am vrut sa semnez pentru ca aflasem ca Radulescu ii punea pe toti sa semneze doar ultima pagina din documentele AGA sau ale Consiliului de Administratie' si' apoi schimba toate paginile, cum ii convenea lui, cu exceptia' ultimei pagini. Asa l-a pacalit pe Gelu Tofan, asa i-a pacalit si pe altii. Va spun ca Radulescu este expert in falsuri si in manipulari. Punea niste cenzori, niste batrini, sa semneze (...). Mi-a si spus odata ca 'l-am pus pe cutare si mi-a falsificat
semnatura lui Tofan'.

'Gelu Tofan ataca in justitie toate hotaririle lui Radulescu. Ca sa impiedice justitia, Radulescu depunea, in numele meu, o intimpinare. Spunea judecatorilor ca Anton Stan este actionar si cerea procedura cu strainatatea, care dura sase luni. Si eu nici nu stiam. Si odata, intimplator, am ajuns si eu la un astfel de proces si m-a intrebat judecatoarea daca imi mentin intimpinarea impotriva lui Gelu Tofan. I-am spus ca nici nu stiu despre ce e vorba, ca eu n-am semnat nimic. Atunci avocatul Bogasiu a spus ca are la birou o hirtie semnata de mine si judecatoarea a dat termen sa depuna acea hirtie la dosar. Si Bogasiu n-a mai dus-o niciodata. (...) Apoi la afacerea 'Mobins', mi-a spus ca directorul Nicoara de acolo are nevoie de 150.000 de dolari pentru materie prima. Prima data, Radulescu mi-a spus ce director extraordinar e la 'Mobins', ca noi avem nevoie de un om asa corect si capabil. Ca la scurt timp Radulescu sa spuna' 'uite ce timpit e asta, ca ne da fabrica pe degeaba, doar pe 150.000 de dolari. Asta face patru sau sase milioane de dolari' (...).
Radulescu a spus ca va face o marire fictiva de capital' si ca ajungem actionari majoritari si nu mai poate sa ne faca nimeni nimic (...) Radulescu a luat 22 de miliarde de la SOMACO, o alta firma unde a ajuns stapin si unde' eu si un prieten aveam bani investiti. Dupa ce-a luat banii, i-a bagat in 'Mobins' ca majorare de capital si a doua zi de dimineata i-a scos ca plati pentru servicii inexistente (...) El fura totul' .
'Ce sa va spun, ca el a facut denunturi in numele meu impotriva lui Gelu Tofan. Eu dau telefon la Politia Capitalei, dau telefon la IGP si le spun ca eu n-am facut nici un denunt impotriva lui Gelu Tofan. Politia nu ma crede si imi spune 'duceti-va, ca au venit pe recomandata'(...) Nici un politist n-a vrut sa verifice la posta cine a trimis recomandatele... De aia va spun ca Rom'nia nu e Bangladesh, ca acolo s-ar fi dus politistii la posta, sa verifice (...) Nimeni nu-l stinghereste cu nimic pe Radulescu (...).'

Stefan Radulescu: 'Aveam vreo 15 masini si Tofan n-avea nimic'

Am incercat in repetate rinduri sa obtinem si opinia lui Stefan Radulescu. Cu greu am reusit sa inregistram raspunsurile la citeva intrebari.
Domnule Radulescu, cum se face ca atit Gelu Tofan, cit si Stan Anton, Josef Friedman, Dan Nicoara si altii va acuza ca le-ati furat actiunile'
Eu sint un om cinstit si tot ce am am cistigat prin munca cinstita, iar dvs. aparati niste escroci.
Ati cumparat actiunile de la 'Tofan Trans' sau le-ati primit gratuit'
Nu am timp sa vorbesc. Eu sint foarte ocupat.
Domnule Radulescu, ati citit intrebarile pe care vi le-am trimis pe fax'
M-a anuntat cineva ca le-am primit, dar nu le-am citit. Nu am timp si nici acum nu am.

Macar sa-mi spuneti cum ati ajuns sa lucrati pentru Tofan'
El m-a cautat vreo doi ani de zile. Racola buni profesionisti. M-a cooptat sa facem o firma mare de transport. Eu aveam vreo 15 masini si el n-avea nimic.
Tofan nu avea nimic' Nici macar o masina'
Nimic. Cinci Roman-uri vechi.
Tofan spune ca v-a dat gratuit' 20% din actiuni...
N-am timp acum de discutat. Am de pregatit niste documente.
Anton Stan zice ca l-ati inselat. Si Friedman...
Haideti, doamna, niste escroci ca si Nicoara, caruia trebuie sa-i platesc eu cinci milioane de dolari datoriile fabricii de mobila la banci. Toti vor ce nu-i al lor.
Cit ati platit pe actiuni...
De ce nu scrieti ca ma duc in strainatate sa aduc bani. Sa inchei contracte de export de mobila.
Va intrebam cit ati platit pe actiunile' pe care le-ati preluat de la 'Tofan', de la 'Mobins', 'Somaco'
Nu am timp. Va caut eu cind ma intorc din strainatate.
Pina miercuri, 17 martie, Stefan Radulescu nu ne-a cautat

Dan Nicoara, fost director la 'Mobins', sustine ca a fost sechestrat impreuna cu doi copii
Cum a reusit Radulescu sa va sechestreze pe dvs. si doi copii, in miezul zilei, intr-o zona circulata a Capitalei,' fara sa intervina nimeni'
Simplu. Eram in autoturism cu copiii, linga un teren de tenis. Cu un camion de peste noua tone, ne-a blocat iesirea. Zece
bodyguarzi, imbracati in combinezoane negre, plus sapte-opt persoane in civil au inconjurat masina si nu ne-au dat voie
sa plecam pina nu venea Stefan Radulescu. Copiii, de 11 ani, au stat inchisi in masina vreo patru ore; s-au speriat
ingrozitor, tipau, plingeau, urmarile spaimei lor fiind inregistrate in certificate medico-legale.

N-ati chemat politia' Politia ce-a facut'
Politistii, in frunte cu comandantul si adjunctul sectiei 22 Politie, au sosit dupa vreo doua ore, desi au fost anuntati imediat. Pe agresori nu i-au intrebat cu ce drept folosesc forta impotriva mea si a copiilor, in schimb mie mi-au' cercetat actele masinii si mi-au spus ca pot pleca, intocmind un proces-verbal in care precizau ca am parasit, la ora 14.00, incinta bazei sportive. Cu toate acestea, cind sa ies pe poarta, oamenii lui Radulescu au refuzat sa deblocheze poarta, sfidind decizia politiei. Unul dintre oamenii lui Radulescu le-a spus politistilor 'Nu asa ne-am inteles', iar comandantul lor s-a dus la sediul firmei lui Radulescu pentru a 'negocia' deblocarea. La intoarcere, mi-a spus ca nu poate sa faca nimic si apoi s-a intocmit un alt proces-verbal, in care s-a precizat ca masina ramine sechestrata.

Ati facut plingere penala?
Imediat, dar dosarul a stat o perioada lunga la Sectorul 6 Politie, unde' adjunctul comandantului a intocmit un proces-verbal in care sustinea ca mi-am retras plingerea penala. El a semnat-o, eu nu, dar in dreptul meu a scris ca n-am putut-o semna deoarece am plecat la o sedinta. Am facut plingere penala si impotriva politistilor (de un an nu s-a facut nimic in dosar - n.r.).

Gelu Tofan sustine ca politia l-a favorizat pe fsotul sau om de incredere

No comments: