13 January 2004

Cu girofarul la o ancheta comandata 'din Deal' (Romania Libera)

Cu girofarul la o anchetă comandată (din Deal)

Trafic de vorbe pentru o cauză pierdută

Aşezat pe o temelie putredă în topul miliardarilor României, cu multe datorii şi afaceri suspecte, Gheorghe Tofan foloseşte justiţia şi procuratura în încercarea de a-şi rezolva propriile probleme. Povestea este simplă şi se înscrie în clasicul tipar al traficului de influenţă, în ecuaţie intrând nume influente, precum Corina Creţu şi Ilie Botoş. Crezând că declinul său financiar se datorează unor foşti asociaţi, Tofan a ajuns să dirijeze acţiuni la Parchetului General.
La Cotroceni, Corina Creţu ocupă pe lângă Iliescu funcţia de consilier prezidenţial şi purtător de cuvânt. Dar Corina mai are şi o soră şi, firesc, şi un cumnat. Iar cumnatul, Vasile Stana, este un angajat de-al lui Gheorghe Tofan. Plecând pe acest fir, afaceristul a ajuns să-şi depene povestea tristă a miliardelor sale în faţa Corinei Creţu. Iar ea, Corina, l-a ajutat apoi să intre pe filieră, până la Ilie Botoş. Aşa cum îi şade bine unui militar, procurorul general al României, a pocnit din călcâie şi a pornit să execute ordinul primit. Şi astfel, în prima zi de muncă a anului 2004, pe data de 5 ianuarie, când colegii sătui ochi de sărmăluţe abia se mai aplecau după vreun dosar, procurorul Constantin Gherţa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a emis o ordonanţă prin care a dispus începerea urmăririi penale împotriva directorului SC Rotras SA Drobeta Turnu-Severin, Mihai Ghebaură.
Potrivit neînfricatului procuror Constantin Gherţa de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, directorul Mihai Ghebaură de la SC “Rotras” SA Drobeta-Turnu Severin, era găsit vinovat “pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor”. Lucrurile însă nu s-au oprit aici. A doua zi, pe data de 6 ianuarie, două jeepuri au demarat în trombă din Bucureşti plecând să înfrunte nămeţii de zăpadă pe şoselele patriei până în Drobeta-Turnu Severin. Cu girofarurile în funcţiune cei doi bolizi nu s-au oprit nici măcar când au ajuns la intrarea în societatea “Rotras” SA. Au trecut fără să oprească la punctul de control, ocupanţii celor două jeepuri descălecând din maşini direct în clădirea administrativă şi apoi în biroul directorului societăţii. Fără a prezenta vreun mandat trupa de comando venită de la Bucureşti, alcătuită din procurorul Constantin Gherţa, subcomisarul Ion Cristea şi subinspector Tiberiu Cozma din cadrul IGP şi unul dintre avocaţii lui Tofan, l-a înştiinţat pe directorul Ghebaură că a venit pentru verificări.
Fluturând ordonanţa emisă cu o zi înainte, procurorul Gherţa i-a pus în vedere directorului “Rotras” SA că este cercetat penal pentru că a înstrăinat unei firme o parte dintr-o hală de producţie. Fără mandat, fără a prezenta procesul-verbal prin care s-a dispus începerea urmăririi penale şi fără a deţine măcar o sesizare din oficiu, procurorul l-a înştiinţat pe Mihai Ghebaură că a dispus şi instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor societăţii „Rotras”. Deşi elanul temerarului procuror Gherţa este demn de laude, Codul de Procedură Penală şi legislaţia comercială în vigoare îl arată cu degetul pe subordonatul lui Ilie Botoş. Căci înainte de a descinde la “Rotras” SA Gherţa ar fi trebuit să ştie că această societate este integral privată iar directorul Ghebaură Mihai avea din partea Consiliului de Administraţie dreptul de a aproba operaţiunile de vânzare-cumpărare de bunuri ce pot angaja sume reprezentând cel mult 10% din capitalul social al societăţii, situaţie în care se încadrează şi vânzarea unei părţi dintr-o hală.
Spre ruşinea foştilor săi profesori de la universitate, înainte de a cerceta vânzarea halei procurorul Gherţa ar fi trebuit să afle că tranzacţia nu a avut loc niciodată, respectivul contract de vânzare-cumpărare fiind lovit de nulitate pentru un fapt simplu. Cumpărătorul nu a achitat niciodată banii. Suspect este şi interesul Procuraturii pentru avutul privat, mai ales în condiţiile în care din fabricile de stat se fură fără întrebări şi mai ales fără regrete.
Nedeţinând nici un act de sesizare împotriva directorului Ghebaură, căci acesta ar fi putut veni, conform legislaţiei, doar din partea adunării generale a societăţii, procurorul Gherţa a pus ilegal sub sechestru bunurile “Rotras” SA. Făcând parte din veriga slabă a Justiţiei române, procurorul îl cercetează pe director, dar a pus sechestru pe bunurile fabricii, provocând întreprinderii pierderi de două miliarde de lei pe zi. Şi toate acestea pentru că “regele cauciucului” şi-a dorit să pună mâna şi pe “Rotras” SA, singura întreprindere de anvelope din ţară pe care nu şi-a prins-o în coroană.

Mihai Ciorcan
(Prima pagină şi p. 20)

No comments: