15 December 2003

Tofan Grup se repozitioneaza pe piata anvelopelor (Ziarul Financiar)

Grupul Tofan va incheia acest an cu o cifra de afaceri consolidata de 80 de milioane de dolari, valoare mai redusa decat cea de anul trecut, aceasta din cauze independente de vointa conducerii companiei.sleadebdt "Performata grupului a fost grevata de litigiul de proprietate ce include pe de o parte Tofan Grup si fabrica Danubiana ca si pagubite si de cealalta parte firmele Rotras, Tofan Transport si Astra Transport unde structura actionariatului este in litigiu de anul trecut. Rezultatele obtinute de ultimele trei companii nu au fost incluse in cifra de afaceri mentionata", a declarat pentru Ziarul Financiar Gelu Tofan, presedintele grupului de firme.
Compania urmareste ca in anul 2004 sa se repozitioneze pe piata anvelopelor. In acest sens Tofan Grup a incheiat saptamana trecuta un parteneriat cu o companie germana pentru o investitie noua, cu o valoare de cinci milioane de dolari. Investitia priveste punerea in functiune, pe platforma Danubiana, a doua linii, una de resapat anvelope gigant sI cealalta pentru resapatul anvelopelor de camion. Prima va intra in functiune anul viitor iar cea pentru camioane din 2005. "Urmarin acoperirea niselor ce exista pe piata in acest moment, cum sunt anvelopele pentru masini agricole sau sectorul "buget brand", a precizat Tofan. Tot din planul de repozitionare a gupului mai fac parte planul de extindere a exporturilor prin "atacarea" pietei est-europene (Polonia, Cehia, Ungaria), pentru ca, paradoxal, majoritatea exporturilor grupului merg pe piata nord-americana, precum si restructurarea portofoliului de produse. "Avem 794 de tipuri diferite de anvelope, in timp ce jucatori importantI pe plan mondial fabrica cu 200 de tipuri mai putin. Ne propunem sa aducem portofoliul de produse la 60% din actuala valoare, adica sa renuntam la comenzile mici, in favoarea celor care aduc profit mare", a precizat Tofan.
O alta piata pe care grupul Tofan vrea sa se extinda este cea a service-ului pentru roti, prin Tofan Sama, companie infiintata in urma achizitionarii unei firme romanesti cu activitate in domeniu.
"Exista in Romania circa 4.000 de vulcanizari, de la mici ateliere pana la service-uri de anvergura, dar nici o retea consolidata. Tofan Sama, sub brandul Autofan, va oferi initial sase operatiuni de intretinere sI reglaj a rotilor, urmand ca anul viitor sa extindem oferta la circa 20 de astfel de operatiuni", a precizat omul de afaceri.
O afacere ce trebuia dezvoltata in acest an dar care va mai astepta este cea cu tractoare, ce urmau sa fie fabricate in urma unui parteneriat cu o companie poloneza. "Aparitia firmei italiene Landini care a cumparat uzina Tractorul Brasov ne-a determinat sa pozitionam activitatea cu tractoare pe 'hold'", a spus Tofan.

Problemele justitiei

Litigiul ce implica Grupul Tofan sI companiile Rotras, Tofan Trans sI Astra Transport dateaza din 2002, cand actionarii Tofan Grup au actionat in instanta pe administratorul si actionarul cu 20% al Tofan Trans, Stefan Radulescu, pentru ca a operat cesiuni ilegale si a inregistrat la Registrul
Comertului o falsa structura a actionariatului la Tofan Trans. "In cei aproape doi ani de actiuni in justitie am constatat o serie de lipsuri in legislatie, in special in privinta raporturilor dintre partenerii de afaceri. Cazuri asemanatoare cu cel al Tofan Trans se vor mai ivi si ele vor putea fi usor rezolvate numai in tribunale specializate, comerciale. Actuala legislatie nu este pregatita sa rezolve disputele comerciale si justitia nu dispune de instrumentele necesare care sa se miste cu rapiditate fiind degrevate de alte sarcini", spune Gelu Tofan.

Acuzatii respinse
Gelu Tofan a respins acuzatiile aparute in presa, de spalare de bani si de evaziune fiscala, legate de vanzarea fabricilor de anvelope Silvania Zalau, Victoria Floresti si a Tofan Recap. "Spalarea de bani presupune ca fabricile de anvelope ar fi fost cumparate cu bani proveniti din infractiuni ca trafic de droguri, de arme sau din proxenetism, falsificare de moneda sau valori sau din contrabanda si santaj, pentru ca astfel defineste legea spalarea de bani, si mai presupune ca vanzatorii, adica eu, alti actionari persoane fizice precum si banca de investitii Nomura, am fi acceptat cu buna stiinta bani proveniti din asemenea surse ilicite. Cine ar putea crede ca doua firme de marimea sI notorietatea Nomura sI Michelin, care a cumparat fabricile, au facut afaceri in Romania cu bani proveniti din infractiuni? Tranzactia a fost asistata de mari case de avocatura, a fost facuta la vedere iar provenienta banilor a fost foarte clara pentru cei implicati in afacere. In privinta evaziunii fiscale, pot sa probez ca banii au fost virati in tara, intr-un cont escrow, cu destinatari bine precizati, respectiv actionarii Tofan Grup, care au incasat banii si au platit taxele conform legislatiei cand s-a facut transferul de proprietate catre Michelin", a precizat Gelu Tofan.

dorin.oancea@zf.ro
Sursa: www.zf.ro/articol_35959

No comments: