06 November 2003

Tofan a pierdut trei firme (Evenimentul Zilei)

Stefan Radulescu l-a scos din carti chiar pe cel care l-a adus la firma, l-a pus administrator unic si i-a dat gratis actiuni

Uneori, in Romania se intimpla lucruri ciudate. Anume ca politia sa inceapa controalele si ancheta cu cel care a facut reclamatia, fara a 'insista' pe cel reclamat. Un astfel de caz pare a fi litigiul dintre Gheorghe Tofan si Stefan Radulescu. 'Eu l-am angajat pe Stefan Radulescu la 'Tofan Trans'', astfel isi incepe sirul declaratiilor Gelu Tofan. 'Era un om modest. Locuia intr-un apartament din Militari. Dupa circa un an, pentru ca era harnic, corect, priceput, l-am numit administrator unic cu puteri depline si i-am dat si 20% din actiuni', sustine Gheorghe Tofan. In 2001, cind 'Tofan Trans' ajunsese holding prin achizitionarea de actiuni la 'Rotras' SA si 'Astra', Gheorghe Tofan a descoperit ca Radulescu a schimbat actionariatul firmei. Apoi, 'prin alte schimbari succesive ale actionariatului si prin majorari fictive de capital social, Radulescu a ajuns sa detina el majoritatea actiunilor si a schimbat pina si denumirea firmei din 'Tofan Trans' in 'Rotras International Holding'.
Din primul moment, grupul de firme 'Tofan' a incercat, prin justitie, sa blocheze toate modificarile operate de Radulescu la Registrul Comertului. De asemenea, potrivit documentelor, tot prin instanta s-a incercat convocarea unei adunari generale a actionarilor pentru a-l schimba pe Radulescu din functia de administrator unic. In total, vreo 30 de procese civile. Potrivit lui Gheorghe Tofan, 'la proces, Radulescu solicita ca martor un actionar din Germania, iar instanta fixa urmatorul termen peste sase luni. In aceasta perioada, el opera alte modificari, pe care noi incercam sa le blocam. La un moment dat am obtinut o hotarire definitiva pentru convocarea AGA. Cind am ajuns la sediul 'Tofan Trans',' impreuna cu executorul judecatoresc si politia, am avut surpriza sa constatam ca la acea adresa era alta firma. Radulescu schimbase denumirea firmei'.

S-a inceput anchetarea victimelor
In paralel cu procesele civile, in aprilie 2002, reprezentantii 'Tofan Grup International' au facut plingere penala la politie si apoi la Parchet. Plingerea a fost semnata de cetateanul britanic Anthony Evans, ajuns presedinte al grupului in 2001, in urma asocierii grupului de firme 'Tofan' cu 'Nomura' (una dintre cele mai puternice societati de investitii de pe piata mondiala). Gheorghe Tofan reclama 'lipsa de reactie a politiei, care a refuzat sa instituie sechestru asigurator, oferindu-i astfel lui Radulescu posibilitatea sa devalizeze grupul nostru de actiuni, de bani, de active. Nu s-a instituit sechestru nici dupa ce s-a constat, prin expertiza criminalistica, faptul ca nu eu am semnat documentul prin care Radulescu a schimbat prima data actionariatul 'Tofan Trans'. Nici acum nu se stie cine a semnat in locul meu. Politia nu prea l-a deranjat pe Radulescu, insa au inceput sa ne ancheteze pe mine si pe Evans. Am facut plingeri impotriva politiei si pentru tergiversarea anchetei. Asteptam decizia Parchetului'. Am reusit sa-l identificam si pe actionarul german din cauza caruia, pe cale civila, procesele se aminau cite sase luni. Se numeste Stan Anton si e de profesie medic stomatolog. Domnia sa ne-a declarat: 'Stefan Radulescu m-a inselat si pe mine, asa cum i-a inselat pe Tofan sau pe Nicoara, de la care a acaparat o fabrica de mobila. A mai inselat un cetatean german de origine romana, Josef Friedman'.

Timp de aproape doi ani, politia n-a facut nimic
Chestorul-sef Florin Sandu, seful politiei, desi era in spital, si-a amintit de litigiul Tofan-Radulescu. 'Da, stiu ca dosarul a stat o perioada la Serviciul Economic al IGP pentru ca a fost o problema cu martorii, dar nu mai stiu exact ce. Cauza este acum la Directia Cercetari Penale. Sunati-l pe Arion si va da dinsul datele in legatura cu stadiul anchetei. Sigur, vechea
Constitutie prevedea posibilitatea ca politia sa instituie sechestru asigurator. Daca dispar bunurile si justitia da dreptate reclamantului care nu-si mai poate recupera bunurile, sigur ca si politia are o vina.' La rindul sau, Jenica Arion, seful Directiei Cercetari Penale din IGP, a fost concis: 'Cauza a fost preluata de aproape o luna de Parchetul General in
cercetare proprie'. Pina acum, Parchetul a supravegheat cercetarea politiei si toate reclamatiile inaintate fostului procuror general Tanase Joita s-au soldat cu raspunsuri de genul 'se face ancheta in cauza privind...'. In prezent, se pare ca Parchetul General a pus dosarul pe fagasul normal.

'Tofan a alergat vreo doi ani dupa mine'
Dupa insistente, am reusit sa stabilim o intilnire cu Stefan Radulescu la biroul avocatului sau, Mihai Bogasiu. I-am prezentat lui Radulescu (telefonic) subiectele pe care le avem in vedere pentru discutii si am convenit ca dinsul sa ne prezinte documentele din care sa nu lipseasca cele in baza carora a schimbat actionariatul la 'Tofan Trans', prima miscare dintr-o succesiune de schimbari de actionariat. De asemenea, a fost de acord sa inregistram convorbirea pentru a-i reda exact punctul de vedere.' La intilnire, inainte de a incepe discutia propriu-zisa, pe 'obiective', cum a cerut avocatul, domnul Radulescu a precizat: 'Doamna, eu sint un om foarte corect, n-am inselat pe nimeni, am obtinut totul prin munca cinstita'.
Drept urmare, l-am rugat pe Stefan Radulescu sa ne relateze ce a facut inainte de a fi angajat de Gelu Tofan, ce avere detinea atunci, imprejurarile in care a ajuns sa conduca 'Tofan Trans'. A intervenit avocatul, care a oprit discutia, a interzis inregistrarea si a proferat insulte si amenintari la adresa reporterului nostru.
Dupa incident, am avut si alte tentative de a obtine un punct de vedere de la Stefan Radulescu. Am reusit, telefonic, sa inregistram citeva precizari. El sustine ca este nevinovat si ca toti cei care il reclama n-au vrut decit sa profite de pe urma sa. Desi a ocolit sa ne spuna cum a obtinut primele 20% din actiuni la 'Tofan Trans', Stefan Radulescu sustine ca 'Tofan a alergat vreo doi ani dupa mine. In 1996 am inceput sa lucrez la 'Tofan Trans'. Eu aveam vreo 15 masini si
Tofan n-avea nimic'. Desi am insistat sa ne explice cum s-a facut asocierea intre el si Tofan si in ce acte a fost consemnata, Radulescu a intrerupt dialogul sustinind ca este foarte ocupat.
Gheorghe Tofan: "Am facut plingeri impotriva politiei"

Sursa: http://www.evz.ro/articleprint.php?artid=136648

No comments: