22 November 2003

Precizarile lui Gheorghe Tofan (Romania Libera)

Precizările lui Gheorghe Tofan

1. Banca Columna nu a achitat fabrica Danubiana, ci banii disponibili ai societăţii Tofan Grup aflaţi şi la Banca Columna. Plata s-a făcut de către Tofan Grup conform OP nr. 1 din 21.03.1996.
2. Nu am influenţat în nici un fel legislaţia sau deciziile autorităţilor de privatizare: hotărârea de guvern din 1996 prin care investitorul primea 60% din preţ înapoi a fost o politică de stat care a creat avantaje şi în cazul unora dintre firmele cumpărate de mine.
Menţionez că 16,870,703,000 lei din suma returnată au fost destinaţi stingerii datoriilor înregistrate în contabilitate până la 19 iunie 1995, adică înainte de privatizare! Restul sumei, conform Legii 55/1995, a fost destinat achitării furnizorilor neplătiţi înainte de privatizare (şi care în acel an erau întreprinderi de stat: Polirom, Carom, Arpechim, Fibrex, Romgaz) plus obligaţiile la buget, fondurile speciale şi creditul de 5 miliarde de lei contractat de fabrica de stat Danubiana de la BCR. La o privire mai atentă se vede clar că statul nu a făcut pomeni, dar, repet, a fost o politică de stat pe care vă rog să nu o chestionaţi prin prisma “avantajelor” pe care mi le-a adus mie!
3. În ceea ce priveşte relaţia cu Banca Columna, unde am avut o parte din conturi, pot să vă informez că după falimentul băncii avem încă de recuperat suma de 312,000 dolari.
4. În ceea ce priveşte “căpuşarea” producţiei de la Danubiana pot să vă confirm că am avut şi avem un sistem de distribuţie care vindea mărci Danubiana, Victoria, Silvania, Goodyear etc. şi că de aici a şi început afacerea care a profitat de inflexibilitatea companiilor de stat ce nu se deplasau “din uşă în uşă”, aşa cum făceam eu cu asociaţii mei, ca să vindem anvelopele direct la client. E prima dată când această iniţiativă este considerată de cineva penală şi nu antreprenorială.
5. După preluarea societăţii Danubiana, aceasta a înregistrat la sfârşitul anului 1996 un profit de 5,4 miliarde lei la valoarea de atunci. Deci nici vorbă de gaura de 70.2% din capitalul social de care se vorbeşte în articol!
6. Tofan Recap avea datorii de 366 milioane lei la Danubiana, nu de 1,150 miliarde lei. Restul facturilor neachitate de care vorbiţi reprezintă debitul contractual cu scadenţa la 60 de zile, adică este un lucru perfect normal.
7. N-am făcut niciodată un secret din datoriile firmei la Ministerul de Finanţeş ele sunt publice, dar de 5 ori mai mici decât scrieţi dumneavoastră.
8. Nu e lipsit de interes că in 1997 Grupul Tofan a adus cea mai mare investiţie privată din Romania: 100 de milioane de dolari plătiţi de Nomura International, cu care s-au achitat credite contractate şi s-au făcut modernizări şi retehnologizări în aşa fel încât Grupul Michelin a achiziţionat 3 dintre fabricile Tofan cu o sumă ce a reflectat investiţiile făcute din 1996 până în 2001. Deci să nu credeţi că banii au picat din cer! Pentru cele 100 de milioane de dolari Grupul Tofan a cedat 50% din acţiuni. Şi Danubiana a beneficiat de această infuzie de capital.

Gelu Tofan

N.R. Spre deosebire de interesele personale ale afaceristului Tofan, cifrele şi datele financiare nu mint. Declaraţiile sale sunt contrazise de realitatea flagrantă a documentelor. Astfel, pentru reîmprospătarea memoriei celui lezat, amintim că în acest moment Danubiana SA înregistrează datorii de peste 24 miliarde de lei la bugetul de stat, al asigurărilor de sănătate. Întreprinderea de anvelope cumpărată de Tofan în 1995 este listată şi pe pagina de internet a CAS în topul datornicilor.
Firesc, Gheorghe Tofan refuză acuzaţiile de “căpuşare” a fabricii Danubiana, însă extrasele, documentele pe care le deţinem denotă faptul că imediat după cumpărarea de la FPS firmele sale au luat anvelope fără a le achita la termenele stabilite chiar de el. Conform contractului de distribuţie încheiat la data de 01.04.1996, societatea Pneurom SA, aparţinându-i tot lui Tofan, devenea distribuitor unic al produselor Danubiana. Prin înţelegerea semnată chiar de el, Tofan se obliga să achite contravaloarea anvelopelor luate “in cel mult 30 de zile de la data livrării”. Extrasele din contabilitatea Danubiana pe care le deţinem arată că la sfârşitul lunii decembrie 1996 firma Pneurom figura cu debite de 48 de miliarde pentru anvelope luate şi facturate încă din luna septembrie. În aceeaşi situaţie regăsim şi firma Tofan Recap SA, ce reuşise să acumuleze datorii de 1,150 milioane lei. Ca urmare a faptului că afaceristul magazioner era prea interesat de recuperarea rapidă a unor mari sume de bani cu care cumpărase întreprinderea de la stat, anul 1997 a fost încheiat de Danubiana cu pierderi de 92 miliarde de lei, aşa cum confirmă şi Registrul Comerţului.
Investiţiile promise de Tofan s-au derulat în cea mai mare parte tot pe banii Danubiana. Mărturie stau contractele prin care Danubiana s-a împrumutat de la bănci cu sume de ordinul milioanelor de dolari şi care au fost administrate de Tofan. În august 1996 Danubiana SA s-a împrumutat de la Bancorex-ul lui Temeşan cu suma de 586,806 mărci germane şi 582,352 dolari. În schimbul acestor bani, Danubiana şi-a pus ilegal sub gaj o clădire. Potrivit contractului semnat la privatizare, Tofan nu avea voie timp de 5 ani de zile să gajeze cu vreun bun mobil sau imobil al întreprinderii. A urmat apoi, in 1998, contractul de credit nr. 262/02.10.1998, prin care Danubianei i-au fost puse sub gaj la BCR cele două uzine de producţie, pavilionul administrativ şi cantina, evident, cu terenurile aferente. În schimbul acestor garanţii, Danubiana – proprietate a lui Tofan – a luat 42 miliarde de lei. Printre “investiţiile” lui Tofan la Danubiana s-ar putea număra doar achiziţiile de maşini, în valoare de 519,000 de mărci germane, însă şi acestea au fost luate cu banii întreprinderii pentru a fi folosite de afacerist.
Investiţia grupului Nomura în România invocată de Tofan a însemnat mai degrabă o creditare către firmele sale. Când nu a putut plăti nici măcar dobânzile, Nomura i-a preluat întregul fond de comerţ şi acţiunile deţinute în diverse societăţi comerciale.

România Libera
Pagina 07

Comunicat de presă

Avem plăcerea de a aduce la cunoştinţă opiniei publice că UGIR 1903 a instituit titlul de “Cavaler al Ordinului Industriei”. Domnului Gelu Tofan i s-a decernat importanta distincţie într-un cadru festiv.

România Libera
Prima pagină

No comments: