16 January 2003

Dodu din Strehaia a facut K.O. Michelin si Tofan Grup in ringul de la Bursa (Adevarul)

* Dodu de la Strehaia le-a promis francezilor si romanilor ca scapa nebatuti daca se retrag din licitatie * "Qu'est ce qu'il a dit?", intreba de zor francezul in fata suvoiului de injuraturi si amenintari aruncate de "biznismenii" romi * Comisia de licitatie nici n-a mai deschis plicurile cu ofertele de pret care dezavantajau firma din Strehaia * Anvelope de 18 miliarde au fost cumparate cu 29 de miliarde

Celebra Michelin si compania Tofan au fost invinse de un SRL al romilor din Strehaia in lupta pentru "incaltarea" cu anvelope noi a autobuzelor si troleibuzelor RATB. Miza de peste 60 miliarde de lei a fost pusa la bataie luni, in ringul Bursei Romane de Marfuri. Licitatia a inceput inca din parcarea Bursei.

Intamplarea a facut ca masina care aducea delegatia Michelin Romania sa-si dispute acelasi loc de parcare cu limuzina care il transporta pe insusi Dodu de la Strehaia, liderul negociatorilor Metal Vest. Povesteste unul dintre oamenii lui Dodu: "Eram deja sucariti, ca astia de la Mislen ne-au mai batut in niste licitatii din tara. Cand am dat de ei, pe Dodu l-au apucat dracii, de nu l-am mai putut potoli". Strehaienii spun ca, la inceput, au fost doar semne prin geam, cu degetul si cu mana franta din cot. In poarta Bursei s-a trecut, insa, la "negocieri" directe. Dodu le-a propus celor de la Michelin sa se retraga de la licitatie, oferindu-le in schimb garantii ca n-o sa-i snopeasca in bataie. La acest punct s-au ivit probleme de comunicare. Francezul din echipa Michelin intreba tot timpul "Qu'est ce qu'il a dit?", insa injuraturile tiganesti veneau tot timpul mai repede decat traducerea.

In toiul "discutiilor", au picat si cei de la Tofan care, pe langa amenintari, au avut parte si de o oferta serioasa: sa liciteze pe un singur lot de cauciucuri, din cele trei puse in joc. Naucit de situatie, unul dintre reprezentantii Tofan chiar a sunat la firma pentru a cere instructiuni in legatura cu aceasta propunere. Cum propunerea a fost refuzata, romii au amenintat firma Tofan ca, in cazul in care va castiga licitatia, va sabota contractul, pentru ca "facem afaceri cu RATB-u' de ani de zile si ii stim pe toti, de la portar pana la directori".

"N-a fost nici o bataie, domne", dau asigurari oamenii lui Dodu. "A fost doar un conflict in care echipele s-au amenintat reciproc". Scandalul franco-romano-rromanes s-a mutat pentru scurt timp si in holul Bursei. Din cand in cand, in harmalaia trilaterala mai aparea cate un amploaiat local, ca sa citeze din regulamentul de functionare al Bursei.

In fine, la ora 10, plicurile cu documentele de calificare au fost deschise. Pe lista achizitiilor RATB figurau trei loturi de anvelope, benzi si camere auto, pentru care au existat cinci ofertanti. Michelin Romania a fost descalificata din start, pentru ca depusese tardiv un certificat. Tofan a fost si ea eliminata, pentru ca cifra medie de afaceri pe tipurile de cauciucuri ofertate era sub valoarea ceruta de RATB. La ora 13,45, Metal Vest-ul strehaienilor, un SRL de apartament, devenea furnizorul RATB pentru doua dintre loturi, in valoare de peste 1 milion de euro. Surse din cadrul Bursei ne-au declarat ca, din punctul de vedere al BRM, licitatia a decurs normal si nu a fost depusa nici o contestatie. Ba, oamenii lui Dodu spun ca s-au si impacat cu francezii.

Conducerea RATB a refuzat sa comenteze incidentul, insa a declarat ca de multi ani face achizitii prin Bursa Romana de Marfuri, pentru a inlatura suspiciunile. Totusi, din comisia de licitatie au facut parte, luni, cinci angajati ai RATB si doar doi ai BRM. Mai mult, conditia ca ofertantii sa aiba o anumita cifra de afaceri pe anvelopele solicitate de regie a directionat evident licitatia catre un anumit furnizor. Cauciucurile tip 1100-20, de exemplu, au ca piata, in principal, RATB-ul, si au fost cumparate anul trecut tot de la Metal Vest. In ce priveste sumele pe care regia bucuresteana a acceptat sa le plateasca strehaienilor, acestea sunt umflate cu aproape 11 miliarde de lei! Lotul 2, adjudecat de Metal Vest cu aproximativ 29 de miliarde de lei, nu face, la pretul pietei, mai mult de 22 de miliarde, alte firme putand sa-l ofere chiar cu 18 miliarde. Dar comisia de licitatie nici nu a mai deschis plicurile cu ofertele de pret care ar fi dezavantajat firma strehaienilor.

"In RATB, ca si in RADET, e o mafie care dreneaza banii pentru clientela politica", afirma primarul general al Capitalei, Traian Basescu. El spune ca RATB-ul incheie contracte cu tot felul de SRL-uri. "Asa se intampla nu numai cu achizitionarea anvelopelor, dar si cu acumulatorii sau chiar cu combustibilul, care nu se poate vinde mai ieftin ca la Petrom decat daca se ia direct din conducte". Basescu este de parere ca organizarea licitatiilor la Bursa de Marfuri nu rezolva nimic, intrucat caietele de sarcini se fac tot de catre regii. Reamintim ca raportul Ponta, dat publicitatii in urma cu un an, a scos la iveala mai multe legaturi ale consilierilor municipali cu RATB, miza fiind contracte de zeci de miliarde de lei.

Razvan POPA, Adrian CERCELESCU, Titus Liviu VULPE
Adevarul - 16/01/2003

No comments: