12 November 2001

Ceasul de la "Laurian" va marca, din nou, trecerea vremii (Monitorul de Botosani)

In curind, ceasul colegiului national "A.T. Laurian" va bate ora exacta, deoarece va fi reparat de un mester ceasornicar de la Sibiu. "Vinovat" pentru repunerea in functiune va fi binecunoscutul om de afaceri botosanean GeluTofan, care va finanta transportul mecanismului din interiorul ceasului, dar si manopera. "Intrucit la noi in judet nu s-a gasit un meserias care sa poata repara ceasul, vom apela la serviciile unui specialist din vestul tarii. Ceasul liceului nu mai functioneaza de mai bine de douazeci de ani. Stiu ca atunci cind am venit in aceasta institutie ca profesor, in 1968, acesta arata ora exacta.

A mai functionat vreo doisprezece ani, dupa care s-a oprit, stadiu in care se gaseste si la momentul de fata. Acesta a fost dintotdeauna o emblema a Botosaniului, pe vremuri orologiul sau anuntind ora fixa peste intreaga urbe", ne-a informat Dumitru Tatarcan, directorul colegiului national "A.T.Laurian".

Problema repunerii in functiune a ceasului a fost discutata in cadrul unei manifestari festive ce a avut loc in urma cu doua saptamini, in aula de festivitati a colegiului, la implinirea a 142 de ani de existenta a institutiei. Deschiderea oficiala a gimnaziului a avut loc pe 22 august 1859, dar actualul local al colegiului a fost dat in folosinta in 1922, atunci cind a batut si primul tic-tac al ceasului. Mai tirziu, pe la 1885, Spiru Haret, atunci Ministru al Scoalelor, a asistat la inaugurarea propriu-zisa a liceului, semnind totodata si actul oficial prin care acesta a primit numele "August Treboniu Laurian". De la inceputul anilor douazeci si pina in 1980, ceasul a aratat ora exacta pentru intregul nostru oras, dar de cind s-a oprit, a ajuns intr-o avansata stare de degradare. (Eugenia MALIS)

No comments: