03 October 2001

Primarii botosaneni incintati de microregiuni (Ziarul de Iasi)

Microregiunea Todireni ar putea deveni functionala pina la sfirsitul acestui an. Initiativa omului de afaceri Gelu Tofan de constituire a unei microregiuni care sa permita dezvoltarea investitiilor si a nivelului de trai a populatiei din Todireni si din comunele invecinate este pe punctul de a se concretiza.

La invitatia lui Gelu Tofan, membrii fondatori ai microregiunii - primarii comunelor Todireni, Albesti, Sulita, Trusesti, Lunca si Gorbanesti- au avut, la sfirsitul saptaminii trecute, la Odorheiu Secuiesc, un schimb de experienta cu reprezentantii microregiunilor din judetul Harghita, avind posibilitatea practica de a intelege avantajele oferite de acest sistem de organizare microregionala. Primarii celor sase comune au vizitat doua fabrici de cherestea, o ferma de crestere a taurinelor si a vacilor de lapte, precum si mai multe micropensiuni din localitatile membre ale unor microregiuni din Harghita. La intilnirea de la Ordoheiu Secuiesc au fost prezenti reprezentanti ai unor organizatii din Statele Unite ale Americii. care au explicat primarilor botosaneni care sint posibilitatile de finantare externa pe baza de proiecte a unor microregiuni, precum si felul in care pot fi atrase investitiile in zona. Prezent la intilnirea de la Odorheiu Secuiesc, Ioan Aflacailor, primarul de Trusesti, spune ca primarii din Botosani au avut posibilitatea de a vedea "buna organizare a microregiunilor din Harghita si bunele relatii pe care conducerile acestora le au cu exteriorul". "Speram ca ideea lui Gelu Tofan ca la Botosani sa se infiinteze si sa se poata investi intr-o microregiune sa fie pusa cit mai repede in practica. Stiu ca se lucreaza la proiectul de statut si la programul microregiunii Todireni. Urmeaza ca, in scurt timp, sa ne intilnim cu prilejul constituirii, dupa care microregiunea Todireni sa fie inregistrata la tribunal", a declarat Ioan Aflacailor.

Microregiunea Todireni va urmari atragerea devoltarea afacerilor in localitatile membre fondatoare- Todireni, Lunca, Sulita, Gorbanesti, Trusesti si Albesti. Intentia declarata a lui Gelu Tofan este de valorificare a potentialului agricol din zona. Consiliile locale din comunele enumerate au adoptat, deja, hotariri de aderare la microregiune. (Cristian LUPASCU)

No comments: