09 November 2000

Victoria se umfla la pret - Piata de capital (Capital)

Danubiana, companie aflată in acelaşi grup de firme, se tranzacţionează de trei ori mai ieftin. Preţul acţiunilor Victoria Floreşti este de patru ori mai mare decat in urmă cu două luni. Cum nici rezultatele financiare şi nici cota de piaţă a produselor societăţii nu au inregistrat progrese semnificative, interesul investitorilor pare să fie nejustificat. Carol PopaDouă tranzacţii efectuate in luna august cu pachete mari de acţiuni Victoria Floreşti au fost semnalul pentru creşterea spectaculoasă a cotaţiilor. Cele două tranzacţii, una cu 250.000 şi cea de a doua cu 159.266 acţiuni, s-au realizat la un preţ de 4.000 de lei pentru o acţiune. Din acel moment preţul plătit de jucătorii pe piaţă pentru titlurile Victoria Floreşti a oscilat intre 7.500 lei şi 18.000 lei. Pe fondul creşterii preţului, volumul tranzacţiilor s-a menţinut relativ constant. Avand in vedere că acţionarul majoritar, Grupul de firme Tofan, care deţine 51 % din acţiuni, nu poate vinde in piaţă, mai răman doar cateva fonduri de investiţii care şi-ar putea permite un joc de piaţă periculos, pe fondul unor variaţii mari de preţ de la o săptămană la alta. Prins intr-un astfel de joc, un investitor de portofoliu care joacă pe cont propriu se poate trezi peste noapte cu valoarea portofoliului injumătăţită.

Cele două fonduri de investiţii care au făcut plasamente in această societate - Broadhurst Investments şi Romanian Growth Found - sunt şi ele influenţate de această fluctuaţie a preţului acţiunilor. Rezultatele financiare obţinute de Victoria Floreşti in 1999 au dovedit că plasamentul in aceste titluri nu este profitabil. După o perioadă de restructurare, compania prahoveană a ajuns, de la 35 de miliarde lei pierdere in 1998, la un profit de 400 de milioane lei in 1999. Nici pentru acest an nu se intrevăd rezultate spectaculoase, avand in vedere că pe piaţa anvelopelor din Romania şi-a făcut loc şi concernul Continental.

In plus, sora mai mare a firmei din Floreşti, Danubiana Bucureşti, se tranzacţiona pe piaţă la 5.200 lei/acţiune, deşi rezultatele financiare sunt mult mai optimiste. Compania bucureşteană a inregistrat anul trecut un profit de 3 miliarde lei, iar acum se pregăteşte pentru un proces de retehnologizare. Dacă situaţia din industria cimentului se va repeta, respectiv creşterea cotaţiilor pentru acţiunile unei companii să devină motorul pentru titlurile firmelor cu acelaşi profil de activitate, atunci este posibil să asistăm la o substanţială apreciere a acţiunilor din industria de anvelope.

Capital nr. 45

No comments: