16 November 2000

Tofan intra in era comertului electronic (Capital)

Soluţia realizată de Omnis Group, bazată pe tehnologia Microsoft, a ajutat la dezvoltarea Tofan Grup

Nu doar anvelopele, dar şi informaţiile susţin gigantul Tofan Grup. Numărul 1 est-european in producţia de anvelope a dezvoltat, alături de Omnis Group, o firmă rom‚nească de software, un sistem informatic integrat bazat in totalitate pe tehnologie Microsoft. Proiectul deschide drumul marii companii spre e-commerce.

O antenă satelit cu o diagonală de aproape cinci metri domină intreaga zonă de pe o clădire de zece etaje, undeva pe Şoseaua Olteniţei 35-37. Alături de uriaşa antenă veghează echipamente Tv şi pentru transmisii de date. Un server central şi o serie de calculatoare controlează dintr-un fel de mansardă uriaşa infrastructură de telecomunicaţii. Clădirea nu adăposteşte un post de televiziune. Este sediul operaţional din Bucureşti al Tofan Grup, un nume legat de industria cauciucului, care a păşit din plin in era informaţională.

Sistemul de telecomunicaţii prin satelit aparţine unei firme ce nu face parte din grup, dar Tofan foloseşte acest suport tehnic pentru unul dintre cele mai ambiţioase proiecte realizate de producătorul de anvelope: sistemul său informatic integrat.

Este o latură invizibilă, dar vitală companiei. Fără un sistem informatic, Tofan ar fi rămas, probabil, o simplă aglomerare de foste fabrici de stat fără şanse de supravieţuire pe una din cele mai consolidate pieţe mondiale, cea a anvelopelor. Dintr-un inventar de active, intr-o afacere

Totul a inceput in 1995, anul in care Tofan Grup, o firmă activă in comerţul cu anvelope, infiinţa prima unitate de producţie, Tofan Recap, şi demara un amplu proiect de achiziţii a intreprinderilor de stat. Danubiana Bucureşti, Victoria Floreşti, Silvania Zalău, Institutul de Cercetare Cerelast şi Rotras Turnu Severin, cele mai importante fabrici de anvelope din Rom‚nia, au fost cumpărate pe r‚nd de Tofan. In 1999, aria de lucru a grupului s-a extins la producţie, servicii, distribuţie, comerţ intern şi internaţional, chiar şi cercetare, activităţi responsabile de o cifră de afaceri de peste 150 milioane de dolari. In aceste activităţi sunt angrenaţi peste 6.000 de angajaţi răsp‚ndiţi in nu mai puţin de 43 de sucursale pe intreg teritoriul Rom‚niei.

Probleme uriaşe au insoţit şirul de achiziţii. O dată cu fabricile cumpărate de Tofan erau preluaţi şi oamenii care ani de zile lucraseră intr-un sistem de economie socialist, iar nivelul de informatizare era practic nul "Existau c‚teva centre de calcul suprapopulate şi total ineficiente, inconjurate de o doză incredibilă de misticî descrie Cristinel Popa, vicepreşedinte al Tofan Grup, responsabil cu coordonarea activităţilor de informatizare a companiei, momentele care au insoţit largul proces de expansiune al grupului. El adaugă: "Am atins un punct de la care lucrurile nu puteau merge un pas mai departe. Era necesară implementarea rapidă a unor soluţii informatice de evidenţă şi gestiune. Doream să implementăm un sistem informatic foarte performant intr-un mediu aproape ostil şi toatal ingnorant.î

Vicepreşedintele Tofan a primit misiunea de a alege cei mai potriviţi parteneri pentru acest proiect. In 1995 Tofan semnează un contract cu OMNIS GROUP pentru implementarea unui sistem informatic integrat care să ajute la gestionarea activităţilor financiar-contabile ale firmei. Activitatea anticelor centre de calcul a fost inlocuită astfel printr-un outsourcind permanent.

A fost doar primul pas inspre informatizarea Tofan. Prima versiune a sistemului informatic integrat cuprindea module de contabilitate generală, aprovizionare şi desfacere, iar sistemul de operare era bazat incă de la inceput pe o platformă Microsoft. Dar o dat cu achiziţiile de fabrici, sistemul trebuia adaptat şi lărgit pentru a cuprinde şi activităţile de producţie. "Marea provocare era de a transforma tot acest inventar de active intr-o afacere, işi aminteşte Şerban Ghenea, directorul executiv al Omnis.

Omnis Group, care in 1996 devine Microsoft Certified Solution Provider, a propus o soluţie proprie intitulată ISIS, iar aceasta a fost aleasă de către Tofan Grup in competiţia cu programe dezvoltate de companii precum SAP, Baan, J.D. Edwards. Motivul pentru care s-a apelat la o soluţie informatică locală a fost explicat de oficialii Tofan prin faptul că programatorii autohtoni puteau inţelege mai repede cultura fostelor intreprinderi de stat şi aveau astfel mai multe şanse in transformarea lor.

A fost aleasă o soluţie bazată pe o reţea de PC-uri şi o platformă Microsoft BackOffice. Sistemul de operare pentru server ales a fost Windows NT 4.0, iar programele de pe desktopuri erau ultimele variante disponibile la acea vreme,Windows 98 sau Windows NT 4.0. Baza de date a fost dezvoltată tot pe un suport Microsoft, programul SQL Server 7.0.

Omnis a inceput prin a monta modulele financiar şi comercial al sistemului ISIS la sediul companiei. Odată instalate funcţiile de bază, soluţia informatică a fost extinsă pe măsura noilor facilităţi oferite de dezvoltarea tehnologiilor Microsoft. A fost creată o reţea Intranet in care erau incluse toate toate punctele de distribuţie ale companiei. Toate sucursalele puteau de acum incheia facturi şi alte documente comerciale prin intermediul unui browser care permite utilizatorului să acceseze pagini din serverul central al reţelei. In acelaşi timp, toate informaţiile legate de v‚nzări şi stocuri sau despre procesele de producţie au fost centralizate la sediul companiei.

In doar patru luni a fost pus la punct un sistem unic de evidenţă şi codificare a partenerilor, produselor şi serviciilor companiei. Aceasta inseamna o schimbare radicală de la sitemul anterior, c‚nd fiecare fabrică avea nomenclatoare şi sisteme de evidenţă proprii.

Interconectarea filialelor, a depozitelor şi a reţelelor locale de la nivelul fiecărei fabrici cu sediul central se realizează utiliz‚nd terminale de satelit bidirecţionale de tip VSAT sau radiorelee.

Introducerea ISIS, organizat pe module şi extins pentru toate activităţile din Tofan Grup, a schimbat pe de-a-ntregul modul de lucru al companiei. Mariana Stoeneşteanu, operator date in grupul Tofan spune:îISIS a redus enorm cheltuielile operaţionale ale companiei, iar managementul dispune de o imagine a situaţiei grupului in timp realî.

Noi posibilităţi se deschid in faţa Tofan Grup. Deja sistemul său informatic este unul din activele sale cele mai valoroase, iar ISIS ar putea să se transforme intr-un business in sine pentru Tofan Grup intr-un viitor nu prea indepărtat, consideră părinţii acestuia, creatorii de software de la Omnis.

Şerban Ghenea: "Am creat un produs capabil să se dezvolte mereu, iar tehnologia Microsoft ne permite adaptarea acestui sistem la oportunităţile deschise de Internet şi e-commerce.î Viitorul este internet

Intr-adevăr, Tofan pare in grafic şi pentru era comerţului electronic. Producătorul de anvelope va putea lua startul spre noua generaţie de servicii internet, căci conceptul Microsoft NET, dezvoltat de concernul american, oferă un nou cadru pentru configuraţiile funcţionalităţilor ISIS.

Ideea Omnis şi Tofan este de a trece de Intranet la Extranet şi de a deschide astfel compania către partenerii săi, principalii clienţi sau furnizori, aşa-numita soluţie business to business. Prin Extranet se va oferi acces direct şi către nu mai puţin de 2.500 de distribuitori de anvelope (incluşi in cunoscutul program AUTOMAXIMA) de pe intreg cuprinsul ţării. Se află in plan un portal al companiei, ce va deschide accesul consumatorilor prin Internet la produsele Tofan (business to consume solution)

Suportul tehnologic oferit de Microsoft a avut un rol IT: "Am avut intr-adevăr o serie de temeri referitor la scalabilitate, performanţă, securitate. Am mizat insă pe potenţialul de dezvoltare al Microsoft pentru a ne alunga temerileî, spune Cristinel Popa. A fost cea mai bună alegere, consideră acum vicepreşedintele Tofan Grup. Microsoft, la randul său, a ales povestea informatizării Tofan, drept studiu de caz in prezentare produselor sale. "Este un succes story pe care il dorim repetat de cat mai multe ori in companiile romaneşti, spune Silviu Hotăran director general al Microsoft Romania.

"Am ales o echipă rom‚nească pentru că era singura capabilă să inţeleagă şi să transforme cultura unor foste intreprinderi de stat"
Gelu Tofan,
preşedintele Tofan Grup

"Am folosit tehnologia Microsoft pentru a construi un sistem capabil să evolueze in permanenţă in baza arhitecturilor de comerţ electronicî
Şerban Ghenea, director executiv OMNIS Group

"Tofan, un grup de mari dimensiuni, utilizează cu succes o soluţie romanească, bazată 100% pe tehnologie Microsoft
Silviu Hotăran, director general Microsoft Romania

No comments: