24 August 2000

Esentialul saptamanii (Capital)

Tranzitarea stramtorilor turceşti va fi negociată in septembrie, CFR işi modernizează reţeaua de telecomunicaţii, Prismatown construieşte primul pasaj rutier subteran din ţară, Posturi ONU pentru experţii romani, Oamenii de afaceri bucureşteni reabilitează şcolile, Oamenii de afaceri bucureşteni reabilitează şcolile, Caravană de informare privind impozitul pe venit, Linie deschisă cu primul ministru Tranzitarea stramtorilor turceşti va fi negociată in septembrie. O comisie mixtă rom‚no-turcă se va intruni la Constanţa, in prima săptăm‚nă a lunii septembrie, pentru a discuta problema tranzitării navelor rom‚neşti prin str‚mtorile turceşti. Intenţia părţilor este de a evita apariţia unor cazuri similare celor in care au fost implicate navele S.G. Entreprise şi Iris Star, blocate recent de autorităţile turce pe motiv că nu respectă reglementările privind lungimea ambarcaţiunilor. Ministrul roman al transporturilor, Anca Boagiu, a declarat că in cadrul discuţiilor se va conveni ca, in situaţia in care vor mai apărea astfel de probleme, să comunicăm imediat, in vederea rezolvării situaţiei. Convocarea comisiei mixte a fost decisă de oficialul rom‚n in urma unei discuţii telefonice avute cu secretarul de stat turc insărcinat cu problema str‚mtorilor.

CFR işi modernizează reţeaua de telecomunicaţii. Companiile Alcatel, Siemens, Nortel Telecommunications, Ericsson şi NK Communication Finlanda şi-au depus ofertele de participare la licitaţiile organizate de Compania Naţională de Căi Ferate - CFR SA in vederea achiziţionării de echipamente de comutaţie, respectiv de cablu cu fibră optică, destinate modernizării reţelei de telecomunicaţii a societăţii. Emanoil Culda, director de exploatare CFR SA, a declarat că Siemens AG, Nortel şi Alcatel au ofertat la prima licitaţie, care are ca obiect găsirea unui furnizor de echipamente de comutaţie, respectiv de aparatură ISDN, in cadrul unui proiect finanţat de Banca Mondială. La cea de-a doua licitaţie, destinată achiziţionării de cablu cu fibră optică, au depus oferte companiile Ericsson Croaţia, Siemens AG Germania şi NK Communications Finlanda.

Prismatown construieşte primul pasaj rutier subteran din ţară. Pasajul va traversa subteran DN 1(E 60), la kilometrul 20 şi va realiza accesul spre cele două complexuri comerciale Prisma de la ieşirea din Otopeni. Investiţia se va ridica la peste două milioane de dolari, incluzand teren, infrastructură şi construcţie. Scopul pasajului este să sporească gradul de siguranţă atat in traficul pe DN 1, cat şi al clienţilor Oraşului Cumpărătorilorì.

Posturi ONU pentru experţii rom‚ni. Specialiştii rom‚nii pot candida pentru trei posturi care sunt vacante in structura Centrului ONU din Nairobi (Kenya), deşi Rom‚nia nu face parte din statele donatoare, a anunţat Ministerul Mediului. Domeniile de activitate sunt două posturi resurse umane, activitatea urm‚nd a se desfăşura la Nairobi, şi un post de director de proiect GEF, cu termen de depunere a dosarului la 15 septembrie, activitatea urm‚nd să se desfăşoare la Atena. Contractele de muncă se vor incheia pe o perioadă de doi ani.

Oamenii de afaceri bucureşteni reabilitează şcolile. Comunitatea oamenilor de afaceri bucureşteni a preluat lucrările de reparaţii şi igienizare in 116 unităţi de invăţăm‚nt din totalul de 200 prezentate de primarul general Traian Băsescu. Valoarea investiţiilor se ridică la 21,8 miliarde de lei. Primăria Capitalei a alocat 30 de miliarde de lei pentru efectuarea lucrărilor de reparaţii in cele 80 de unităţi de invăţămant nepreluate de comunitatea oamenilor de afaceri. Traian Băsescu a precizat că, in urma acestei iniţiative, anul şcolar va incepe in bune condiţii in toate unităţile de invăţăm‚nt bucureştene, exprimandu-şi convingerea că va fi primul an in care nu vor apărea epidemii in şcoli. Œntre firmele care vor asigura lucrări de reparaţii la unităţile de invăţămant care necesită investiţii se numără McDonald's, Spring Time, Tofan Group, Media Pro Group, Hidroconstruct, Luxten, Ana Group, CFR-Marfă, Centrala CFR, Aeroportul Internaţional Otopeni.

Calculatoare pentru orfani. Compania finlandeză Fortum Engineering a donat tehnică de calcul de ultimă oră orfelinatului Tătăraşi din judeţul Iaşi. Firma care a donat calculatoare performante, in valoare de c‚teva mii de dolari, celor 80 de orfani este implicată in proiectul de reabilitare a termocentralei Iaşi II Holboca şi Suceava. Reabilitarea celor două centrale se realizează cu fonduri externe atrase de Fortum de la bănci finlandeze.

Caravană de informare privind impozitul pe venit. Pentru a atinge o masă c‚t mai mare şi diversificată de oameni din principalele oraşe ale ţării, Caravana va efectua un tur de informare cu popasuri de c‚te o zi in oraşele Craiova, Arad, Timişoara, Oradea, Baia Mare, Cluj Napoca, Targu Mureş, Braşov, Suceava, Iaşi, Galaţi şi Constanţa. La nivelul fiecărui oraş se va realiza, in cursul dimineţilor, pe parcursul a mai bine de trei ore, un stand pentru transmiterea directă de informaţii privind reforma fiscală. Cu incepere de la ora 13.00 se vor organiza conferinţe de presă pe tema noului sistem de impunere a veniturilor persoanelor fizice.

Linie deschisă cu primul ministru. Guvernul a inaugurat linia deschisă de telefon 01-80.80.888, la care premierul şi consilierii săi vor răspunde intrebărilor cetăţenilor. Linia poate fi utilizată din orice punct al ţării, de la telefon public sau privat şi de la telefoane din reţeaua Dialog (Connex urmand a fi conectat peste puţin timp)

No comments: