28 June 1999

Seful statului a participat la sfintirea ctitoriei lui Gelu Tofan (Cotidianul)

In speranta ca-i va fi de folos la fel ca in alegerile din 1996
Emil Constantinescu incearca sa-l trezeasca la viata pe calugarul Vasile
Daca Ion Iliescu isi face campanie pe banii propriului sau partid, nu se stie insa de unde vin banii pe care ii foloseste actualul sef al statului pentru turneele sale electoral-bisericesti

Aflat in cadere libera in sondajele de opinie publica, presedintele Emil Constantinescu l-a scos de la naftalina pe calugarul Vasile. Seful statului a intreprins la acest sfarsit de saptamana un turneu electoral pe plaiurile moldave, turneu al carui cartier general a fost Mitropolia din Iasi. Daca in 1996 calugarul Vasile s-a aratat in aceste locuri si a pavat drumul candidatului CDR catre Palatul Cotroceni, acum lucrurile sunt ceva mai complicate, dat fiind ca si adversarii politici l-au descoperit pe Dumnezeu.

Duminica dimineata, la slujba oficiata de Prea Sfintia Sa parintele Timotei, printre credinciosii ieseni si-a facut aparitia si liderul PDSR, Ion Iliescu, e adevarat, dupa ce Emil Constantinescu isi luase talpasita. Dupa ce o fata bisericeasca l-a invitat in altar, Iliescu a fost nevoit sa-l lase pe Dumnezeu si sa porneasca, alaturi de credinciosii dornici sa-i stranga mana, spre Teatrul National, unde urma sa aiba loc Conferinta Judeteana a partidului. Ortodocsii ieseni s-au incurcat la un moment dat cu sindicalistii de la Tepro Iasi, veniti sa ceara ajutor de la fostul sef al statului, caruia i-au urat sa recastige fotoliul pierdut in toamna lui 1996.

Constantinescu a fost scump la vedere

Trecerea prin Iasi a actualului locatar de la Palatul Cotroceni a fost bine camuflata pentru oamenii de rand. Sosit, sambata seara, la Iasi, Emil Constantinescu a evitat un contact prea strans cu iesenii, iar duminica, de altfel, s-a indreptat spre Botosani. Gurile rele spun ca motivul principal este tocmai protestul salariatilor de la Tepro Iasi, care a scos zilnic oamenii in strada. Mai ales ca seful statului a declarat, la scara avionului, ca Presedintia nu-si poate permite sa se implice in conflictul dintre administratie si sindicate, deoarece acest lucru ar crea un precedent si ar pune sub semnul intrebarii rolul si atributiile fiecaruia. In plus, o declaratie televizata prin care Emil Constantinescu preciza ca se ocupa de integrarea europeana si nu de problemele cu care se confrunta fabrica de tevi ieseana - ca urmare a nerespectarii contractului de privatizare - a amplificat nemultumirea sindicatelor. Stare de nemultumire pe care numai rugaciunile de sambata ale lui Emil Constantinescu, de la Biserica Sfanta Paraschiva, o mai pot drege. In conditiile in care responsabilii de la Cotroceni au refuzat sa ne prezinte programul vizitei prezidentiale, surse din Politia Iasi sustin ca seful statului a parasit duminica Mitropolia Iasi, unde a fost cazat, si a pornit spre judetul Botosani, unde a poposit in satul Davideni.

Seful statului a participat la sfintirea ctitoriei lui Gelu Tofan

Emil Constantinescu a participat la sfintirea Bisericii Davideni, lacas de cult, ctitorit de cunoscutul om de afaceri Gelu Tofan, prezent si el la ceremonie. Slujba religioasa a fost oficiata de inalte fete bisericesti: IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei, si Calinic Botosaneanul, Prim Vicarul Moldovei. Au fost invitati IPS Ioan, Mitropolitul Kareliei si al Intregii Finlande, si IPS Petru al Basarabiei. Presedintele a donat bisericii o icoana si o copie a Bibliei de la 1688. Dupa sfintire, Constantinescu a luat parte la o mare serbare campeneasca, care a avut loc in localitate. Nu s-au semnalat incidente.


Amelia Ionascu, Lucian Gheorghiu

No comments: