17 January 1998

Zilele acestea, Botosaniul a fost capitala culturala a Romaniei (Monitorul de Botosani)

Stefan Augustin Doinas a tinut sa vina "pe aceste plaiuri bucovinene".

Manifestarile prilejuite de sarbatorirea celei de-a 148 aniversari a nasterii poetului Mihai Eminescu, grupate sub genericul "Zilele Eminescu" si desfasurate la Botosani intre 13 si 15 ianuarie, pot fi considerate cea mai importanta actiune culturala din acest an a orasului nostru, dar si un eveniment de talie nationala. Adunind sub auspiciile sale personalitati de prima marime ale scenei romanesti, ca Victor Rebengiuc, Mariana Mihut, Valeria Seciu, Leopoldina Balanuta, Ovidiu Iuliu Moldovan, Olga Tudorache si Ion Caramitru.

Spectacolul de gala, care a inclus si Festivitatea de decernare a Premiului National de poezie "Mihai Eminescu" pe anul 1997, a avut, dupa cum spunea Laurentiu Ulici, "anvengura pe care ar fi trebuit sa o aiba de mai demult". Juriul, din care au facut parte: Laurentiu Ulici ca presedinte si prof. Mircea Martin, prof. Marian Papahagi, prof. Daniel Dimitriu si prof. Cornel Ungureanu ca membri, a desemnat dintre cei nominalizati: Gabriela Melinescu, Mircea Ivanescu, Dan Laurentiu, Alexandru Lungu, Stefan Augustin Doinas, pe acesta din urma ca fiind cistigator al Premiului de poezie. Desi se afla intr-o perioada de convalescenta, scriitorul a reusit sa ajunga pe "aceste plaiuri bucovinene" dupa cum a mentionat in cuvintul sau si sa incaseze cele 10 milioane de lei pe care le-a oferit Consiliul Local.

Deosebit de generos, Gelu Tofan, presedintele "Tofan Grup", a creat un fond de 100 de milioane de lei destinat restaurarii manuscriselor eminesciene. Acesta a declarat: "Eu consider ca am fost un rasfatat al soartei, in aceasta perioada de tranzitie. Din ceea ce am, incerc sa daruiesc cite ceva pentru acele domenii care sint in suferinta astazi". Spectacolul de gala, care a fost transmis in direct de TVR 2, a umplut, ca niciodata, Sala mare a Teatrului "Mihai Eminescu". Printre cei prezenti s-au aflat atit oameni de cultura, cit si politicieni si oficialitati locale. Minati de inalte trairi spirituale si imbolduri artistice, senatori, deputati si consilieri locali, insotiti de consoartele lor, au venit sa-l omagieze pe Eminescu. Trecind peste cele citeva ezitari ale primarului, ca "invit Grupul Tofan Grup", si greselile de pronuntie, ca "Mihai Ursache", corectate cu promptitudine de un spectator, reusita manifestarii a fost deplina. Cocktail-ul de dupa spectacol, gustat cu multa placere de cei invitati, a durat pina ce s-a terminat sampania. Feeria becurilor colorate din fata teatrului, pe care Primaria le-a "mai lasat oleaca" in cinstea "Zilelor Eminescu", a fost in deplina consonanta cu "haina noua" pe care a imbracat-o teatrul in doar citeva zile. Si, deoarece dupa cum spunea Stefan Augustin Doinas, laureatul Premiului "Mihai Eminescu" pentru anul 1997, "timpul a facut ca Mihai Eminescu, devenind cel mai mare poet al romanilor, sa consacre aceste locuri in care s-a nascut, pe care le-a cintat ca nimeni altul si care vor constitui intotdeauna un punct spre care se vor indrepta pelerinii poeziei", nu ne ramine decit sa speram ca Botosaniul va deveni din nou, pe 15 ianuarie 1999, nucleul cultural al Romaniei. (A.V.)

No comments: