01 November 1997

Wall Street Journal despre Tofan Grup - O poveste de succes pentru toata Europa de Est (Libertatea)

In numărul său din 27 octombrie, prestigiosul Wall Street Journal a făcut o analiză asupra companiei Tofan Grup din Romania, o poveste de succes nu numai in Romania, ci in toată Europa de Est. Cand dictatorul Nicolae Ceauşescu a fost dat jos, in 1989, Gelu Tofan dorea să emigreze. Dar Statele Unite, Africa de Sud şi Canada i-au refuzat viza. Aşa că dl. Tofan a rămas acasă şi s-a ocupat de ceea ce ştia mai bine: ANVELOPELE.

Incep‚nd cu un imprumut de 40 000 de dolari şi trăind numai la birou şi in maşină, dl. Tofan s-a dus direct la marii clienţi industriali şi le-a livrat anvelopele in curte ajut‚ndu-i să sară peste corzi. Şase ani mai tarziu, compania sa, Tofan Grup, este cel mai mare producător de anvelope, deţinand circa 70 la sută din piaţă şi 85 la sută din distribuţie. El este, de asemenea, singurul mare producător de anvelope din regiune controlat de un investitor local.

La sfarşitul anului 1995, Tofan a lansat cu succes o ofertă de cumpărare a 51 la sută din Danubiana, fosta fabrică in care a lucrat şi cel mai mare producător de anvelope din Romania.

Dorind să preia controlul şi in alte două fabrici, dl. Tofan a găsit şi un partener strategic, Nomura Internaţional, care a achiziţionat 49 la sută din acţiunile sale pentru suma de 6o milioane de dolari.

Analiştii ii dau lui Gelu Tofan, 36 de ani, note mari pentru energia şi simţul său de afaceri, dar avertizează că acest conglomerat va fi dificil de condus. Poate că este aşa, dar Tofan nu a incetat să crească. Grupul investeşte din greu pentru modernizarea anvelopelor pentru a le aduce la standardele de calitate occidentala.

No comments: