17 July 1997

Caucicurile pun micile afaceri pe roti (Capital)

Sistemul de distributie Automaxima creeaza facilitati pentru firmele cu activitate in domeniul auto
Pentru micul intreprinzator care are o afacere in domeniul auto, a aparut o oportunitate: aceea de a intra intru-un sistem de distributie a anvelopelor pentru masini, in care sa achite marfa dupa vanzare.

Nicolae Stan este un mic intreprinzator care, inainte de 1989, nu visa ca va ajunge sa-si organizeze exstenta. Pensionat la 37 de ani, din motive medicale, in 1992 i-a venit ideea sa-si deschida o mica vulcanizare, in curtea propriei case, situata in apropiere de Soseaua Viilor, in Capitala. Si cum matusa dinspre mama, care traia in Germania, langa Essen, nu isi pierduse sufletul de romanca si a acceptat sa-i imprumute 7.000 de marci, cu banii respectivi, micul patron si-a cumparat niste automate de vulcanizare folosite si a dat o fata onorabila atelierului sau.
Acum doua luni, a citit intr-un ziar un articol publicitar despre Automaxima, sistemul national de distributie a anvelopelor, pe care intentiona sa-l promoveze compania Tofan.”Multi dintre cei care vin la mine sa le fac pana la roata ma intreaba daca nu vand si anvelope, ca sa nu se mai duca pe Oltenitei, sa le cumpere. Pana acum, am zis sa nu-mi imobilizez banii in produse, insa daca este vorba sa ma crediteze cineva cu marfa, pana la vazare, se schimba situatia. Cred ca as putea sa vand 100 de anvelope pe luna,fara probleme”, ne spune dl Stan.
Interesul pentru sistemul de distributie Automaxima, conceput de Grupul Tofan, a fost dublat de pelerinajul unei caravane care si-a propus sa strabata 15 judete, pentru a stabili contacte directe cu potentialii parteneri de afaceri. Dorind sa vina mai aproape de consumatorul final, Automaxima isi propune sa devina, in timp, o retea nationala care sa impanzeasca toate zonele cu anvelope pentru Dacia, ARO, Daewoo, Ford etc.; produse de Tofan Grup.
Juridic vorbind, intre distribuitori si furnizori se semneaza un contract de distributie. Partenerul de afaceri al grupului respectiv trebuie sa itruneasca urmataorea cerinta: sa promoveze produse oferite de firma Tofan si sa achite contraaloarea lor in 24 de ore dupa efectuarea vanzarii.
Deci este vorba despre un sistem de creditare a marfii. Nu exista obligativitatea ca intreprinzatorul sa vanda exclusiv anvelope produse de compania bucuresteana. De asemenea, furnizorul nu restrictioneaza adaosul comercial practicat de distribuitorii din sistemul de distributie Automaxima.
Aprovizionarea se face in mod gratuit de catre firma Tofan. Fiecare intreprinzator primeste un stoc de marfa a carui marime este stabilita de comun acord. Daca se doreste aprovizionarea cu un volum mai mare de marfa decat stocul cuvenit pentru creditare, ea se poate face, in conditii obisnuite de plata a marfii, adica la livrare. Anvelopele care stau o perioada de timp pe stoc, intr-un magazin, sunt preluate de furnizor si redistribuite in alte puncte din lantul de distributie Automaxima.
In acest fel, intreprinzatorul nostru beneficiaza si de o testare gratuita a pietei, pentru un sortiment de anvelope mai bogat decat cel pe care il vindea el pana la intrarea in canalul de distributie respectiv.
Intr-un an de zile, conducerea grupuluui Tofan apreciaza ca va avea intre 700 si 1.000 de distribuitori. Pana acum exista deja 500 de cereri de la cei care vor sa intre in Automaxima. In cazul in care cererea va depasi oferta, selectia va fi facuta de catre un reprenzentant al firmei Tofan, pe baza a cel putin doua criterii: amplasamentul spatiului si aspectul sau comercial. Deocamdata, afacerea este la inceput, in faza de constituire a bazei de date, primele contracte urmand a se semna in saptamanile urmatoare.

Distribuitorul Automaxima

Are o afacere in dintre urmatoarele domenii: distributie anvelope si/sau produse conexe (piese de schimb auto, uleiuri, cosmetice auto), vulcanizare sau service auto.
Are un spatiu comercial decent. Nu conteaza daca este amplasat intr-o localitate mica; poate sa fie plasat chiar si de-a lungul unui drum national sau european.
Va beneficia de o anume amenajare a spatiului care sa imprime o nota caracteristica afacerii. Echipa de marketing care a coceput sistemul promotional Automaxima nu pote preciza daca Grupul Tofan se va implica in finantarea schimbarii designului acestor sedii.
Va primi suporti pentru anvelope (pentru etalarea gamei complete), uniforme pentru de deservire, casete luminoase, tiparituri.

Laurentia Stelea

No comments: